Home / TEMA DANA / NOVI NAPAD NA SRBIJU: Vuk Drašković izmislio dogovor sa papom! Evo zbog čega.. (VIDEO)

NOVI NAPAD NA SRBIJU: Vuk Drašković izmislio dogovor sa papom! Evo zbog čega.. (VIDEO)

vuk-draskovic

U emisiji Ćirilica kod Milomira Marića na Hepi televiziji, političar Vuk Drašković izneo je niz neverovatnih optužbi na račun Srpske pravoslavne crkve.

Po ovim optužbama SPC je direktno odgovorna za raspad Jugoslavije jer je navodno imala negativan stav prema katoličanstvu.

Drašković je ustvrdio da je 1994. godine zamoljen od tadašnjeg pape Vojtile da posreduje kod srpskog patrijarha Pavla da mu se omogući da dođe u Srbiju i zajedno sa srpskim patrijarhom odsluži liturgiju po pravoslavnom obredu. Te na taj način skrene pažnju međunarodne javnosti i pomogne Srbiji koja je tada bila pod sankcijama. Međutim, po tvrdnji Vuka, srpski patrijarh i Sinod su to odbili.

Zapravo na ovu ideju o „zajedničkoj liturgiji“ pape i patrijarha, Vuk je došao 1999. tokom bombardovanja, kada se u intervuu za NIN založio da papa i patrijarh zajedno „služe liturgiju“ na Vračaru. Očito bez bilo kakvog odobrenja samog pape Vojtile, koji se jeste sreo sa raznim pravoslavnim patrijarsima, ali ni sa jednim nije zajedno „služio liturgiju“.

Da bi raščivijali ovu Vukovu ujdurmu oko „zajedničke liturgije“ pape i patrijarha zamolili smo srpskog teologa doktoranda na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Aleksandra Milojkova da nam objasni zašto ova Draškovićeva tvrdnja ne može biti istinita.

PATRIOT: Da li je mogao Papa Vojtila da obeća da će služiti liturgiju zajedno sa srpskim patrijarhom po pravoslavnom obredu, a da ne prekrši pravila Rimokatoličke crkve?

MILOJKOV: U pitanju je raskol. A to znači da ne postoji evharistijsko opštenje i jedinstvo – nismo jedna Crkva. Samim tim, nema zajedničkog služenja. Vuk nema pojma šta je raskol, niti kako Crkva liturgijski funkcioniše.

Da bi postojalo sasluživanje mora se prevazići raskol. Mora se, dakle, obnoviti liturgijsko opštenje. U tom opštenju tek bivamo jedna Crkva i tek tada možemo zajedno da služimo.

Raskol je odvojenost od Crkve i zato je sasluživanje nemoguće. Stvari su veoma proste i jednostavne za onog ko zna šta je Crkva i kako funkcioniše njeno liturgijsko, bogoslužbeno ustrojstvo.

U izjavi za Patriot politički analitičar Branko Radun ističe da se Vuk Drašković nekada predstavljao kao svetosavski nacionalista ali da je njegovo političko delovanje uvek bilo suprotno tim promovisanim načelima i idejama.

– Vuk Drašković gotovo da nije propustio ni jednu šansu da bude nasuprot svog naroda, države i crkve. Njegove izjave o navodnoj krivici SPC za raspad SFRJ jer je imala negativan stav prema katoličanstvu su tendenciozno neistinite i svesno zlonamerne. Takve teze više ne možete pročitati ni u hrvatskom tisku. Draškovićevo političko povampirenje ima za cilj pritisak na državu ali i kampanju protiv crkve a za račun onih koji našoj zemlji i narodu ne misle ništa dobro.

Vuk kao političar nije bitan, jer nema ni deo procenta podrške javnosti, ali kao čovek kome se otvaraju svi mediji da kontaminira javnost svojim nebulozama i neistinama nije za potecenjivanje. Naročito stoga što je deo šire destruktivne kampanje protiv ključnih institucija našeg naroda.- rekao je Radun.

Pogledajte video:


(Patriot)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …