Home / TEMA DANA / OTKRIVENO! ZAPADNJAČKI PION ZAEV PRISTAO NA SVE: Oslobađa Albance osuđene na doživotnu robiju zbog ubistva petorice Makedonskih mladića!

OTKRIVENO! ZAPADNJAČKI PION ZAEV PRISTAO NA SVE: Oslobađa Albance osuđene na doživotnu robiju zbog ubistva petorice Makedonskih mladića!

Lider SDSM u „tiranskoj platformi“ prihvatio da proglasi nevinima Albance osuđene na doživotnu robiju zbog likvidacije četvorice makedonskih mladića i ribara na Smiljkovskom jezeru na Vaskrs 2012.

zaev

Albanski plaćenik i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev namerava da oslobodi Šiptare koji su osuđeni na doživotnu robiju zbog zverskog ubistva četvorice makedonskih mladića i jednog ribara na Smiljkovskom jezeru kod Skoplja, na pravoslavni Vaskrs 2012.

Neoborivi dokazi

Zaev je, kako tvrde makedonski mediji, u sklopu koalicionog dogovora sa albanskim strankama, prihvatio da šestoricu osuđenih u slučaju poznatom kao „Monstrum“ proglasi nevinima, iako protiv njih postoje čvrsti i neoborivi dokazi.

– U trećoj tački „tiranske platforme“ traži se amnestija šiptarskih ubica, koja bi trebalo da usledi do kraja godine – navodi makedonski portal „Žurnal“, pozivajući se na izvore iz SDSM.

Prema navodima tog portala, Zaev nakon amnestije planira da slučaj „Monstrum“ istraži posebno formiran anketni odbor ili neko međunarodno telo, koje će Albance na kraju proglasiti nevinima.

I sam Zaev je priznao da će osloboditi ubice petorice Makedonaca u intervjuu „Kuriru“ u utorak uveče. Naveo je da su osuđeni Albanci nevini jer protiv njih nije bilo nikakvih dokaza.

– Postoje razgovori koji pokazuju da nema dokaza da oni budu u zatvoru. U razgovorima ne postoje indicije o tome ko je odgovoran – rekao je Zaev.
Njegova namera da oslobodi šiptarske ubice izazvala je bes među Makedoncima. Oni su ga nazvali izdajnikom i sramotom za makedonski narod.
– Osim što hoće Albancima da prepusti Makedoniju, hoće da pomiluje i ubice protiv kojih postoje jaki dokazi. Zaev stvarno ne zna za granicu – jedan je od komentara u makedonskim medijima.

Inače, petostruko ubistvo na Smiljkovskom jezeru jedan je od najsurovijih zločina koji su se ikad dogodili u Makedoniji.
Amnestiraće i teroriste OVK koji su napali Kumanovo

Zoran Zaev, prema pisanju makedonskih medija, planira da oslobodi i teroriste Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji su 2015. izveli napad u Kumanovu i ubili osmoricu policajaca.

– U „tiranskoj platformi“ se traži i amnestija terorista OVK koji su izveli napad u naselju Divo u Kumanovu. Zaev je to prihvatio kako bi ga Albanci podržali za funkciju premijera – navodi portal „Žurnal“.

Inače, napad na Kumanovo počeo je rano ujutru 9. maja 2015. Najmanje 40 terorista OVK, koji su se krili po lokalnim kućama, napalo je punkt makedonske policije. Krvave ulične borbe trajale su dva dana, a u sukobima je ubijeno 13 terorista i osam policajaca. Ostalih 27 napadača predalo se policiji, nakon što je bilo opkoljeno. U međuvremenu su uhapšena još trojica saučesnika, tako da je u pritvoru ukupno 30 osumnjičenih.

Suđenje teroristima počelo je u februaru 2016. i još traje. Tužilaštvo za njih traži od deset godina zatvora do doživotne robije.
Četvorica mladića iz Skoplja Aleksandar Naćevski, Cvetančo Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski, svi stari između 18 do 20 godina, mučki su ubijeni na Vaskrs 12. aprila 2012. Mladići su bili postrojeni pre nego što je pucano na njih.

Ubijeni su 21 hicem iz „kalašnjikova“ i dva pištolja ispaljenim iz tri pravca iz neposredne blizine. Njihova tela nađena su jedno pored drugog, a u blizini su nađene čaure, što ukazuje na to da je u pitanju bila likvidacija.
Telo ribara Borča Stefkovskog (45) nađeno je malo dalje od ostalih, pa se pretpostavlja da je on ubijen jer je bio svedok masakra.

Na protestima Al Kaida

Nakon ubistava, policija je 1. maja pokrenula akciju „Monstrum“, u kojoj je uhapšeno 20 islamista, pripadnika ekstremističke grupe iz Skoplja. Kod njih je pronađena velika količina municije i oružja, među kojima i ono kojim su ubijena petorica Makedonaca na jezeru.

Za ubistvo su optuženi Alil Demiri i braća Afrim i Agim Ismailović, dok su Fejzi i Haki Aziri, Sami Ljuta i Sejdi Rami optuženi kao pomagači. Ostalih 13 uhapšenih optuženo je za terorizam.

Suđenje sedmorici monstruma počelo je u decembru 2012, a 2014. su svi osuđeni na doživotne kazne zatvora, osim Sejdija Ramija, koji je oslobođen krivice. Ta presuda izazvala je nasilne proteste Albanaca u Makedoniji, koji su tvrdili da je suđenje bilo nepošteno i zahtevali oslobađanje ubica. Na protestima u Skoplju su palili i rušili sve pred

sobom i sukobili se s policijom, noseći zastave Al Kaide.

Džaferi odmah otputovao u Brisel

Talat Džaferi, samo dan nakon što je ušao u kabinet predsednika Sobranja, otputovao je u Brisel. On se juče tamo sastao sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

– Nasilje u Sobranju je potpuno neprihvatljivo. Parlamentu mora da bude omogućeno da radi svoj posao i da dođe do institucija. Fokus sada treba da bude na formiranju vlade – rekao je Han na sastanku sa Džaferijem.

Novi predsednik makedonske skupštine bi u Briselu trebalo da ostane još i danas, kad bi trebalo da se sretne sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.
Nemiri su se jedva stišali, nakon čega su advokati optuženih podneli žalbe na presudu, tvrdeći da nema dokaza da su njihovi klijenti krivi. Apelacioni sud je, međutim, 2015. potvrdio presudu nižeg suda.

(Izvor: Info)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …