Home / TEMA DANA / NOVI OBRT – GENERAL MATIS UZNEMIRIO RUSIJU NOVIM PLANOM ZA SIRIJU..

NOVI OBRT – GENERAL MATIS UZNEMIRIO RUSIJU NOVIM PLANOM ZA SIRIJU..

Sekretar za odbranu kaže da SAD proširiju svoje operacije u Siriji. Džim Matis je potvrdio da je Francuska ojačala poziciju SAD sa svojim specijalnim snagama.

Američki sektretar za odbranu Džejms Matis je rekao da se SAD neće povući, već će zapravo proširiti svoje operacije u Siriji.

On je u četvrtak rekao da ovo proširenje dolazi kao odgovor na povećane ofanzive ISIS-a u regionu.

Matis je takođe rekao da će se operacije protiv ISIS-a povećati na iračkoj strani granice, dok je Francuska, u poslednje dve nedelje, ojačala SAD u Siriji sa specijalnim snagama.

Francuski predsednik Emanuel Makron je postao jedan od najsnažnijih zagovornika za produženi boravak Amerike u Siriji. On je nedavno rekao da SAD, Francuska i njihovi saveznici ne bi trebalo da napuštaju Siriju kada je sukob sa ISIS-om završen, već treba da ostanu i izgrade “novu Siriju.“

Matis je rekao Komitetu za oružane snage u Senatu: “Nastavljamo borbu, proširićemo je i dovesti više regionalne podrške. Ovo je najveća promena koju sada pravimo.“

Matis je u svojoj izjavi tvrdio da SAD ne ulaze kako bi odabrale stranu u tekućem sukobu u Siriji. “Nikakvo vojno rešenje nije moguće u sirijskom građanskom ratu,“ rekao je Matis. “Nastavljamo da podržavamo diplomatsko rešenje u okviru mirovnog procesa pod vođstvom UN-a.“

Predsednik Donald Tramp je ranije izjavio da će se američke snage povući iz Sirije nakon poraza Islamske države (IS), ali još uvek nije pružio bilo kakve vremenske rokove za to kada bi se to moglo dogoditi.

Na konferenciji za novinare u Beloj kući u utorak, predsednik je rekao da će američka vojska “doći kući relativno brzo,“ ali on takođe želi da ostavi “snažan i dugotrajan trag“ u regionu.

Pre nego što se kandidovao za funkciju, Tramp je u više navrata kritikovao svog prethodnika Baraka Obamu zbog intervencije u Siriji. On je upozorio da bi intervencija bila skupa i da ne bi imala “nikakve pozitivne aspekte, a imala bi ogromne negativne posledice.“ Čak i prošlog meseca je Tramp najavio planove da američku vojsku vrati kući, i rekao da će SAD “pustiti druge ljude da brinu o tome.“

Francuski predsednik Emanuel Makron je, obraćajući se Kongresu u sredu, obećao da će Francuska i SAD “stajati zajedno u Siriji.“ Makron je blisko sarađivao sa Trampom u toku raketnog napada na mete sirijske vlade ranije ovog meseca.

Na saslušanju u četvrtak, Matis je rekao da će američke snage pokrenuti “nove napore“ protiv meta u srednjoj dolini reke Eufrat u narednim danima, i povećati operacije na iračkoj strani granice između Sirije i Iraka, uz pomoć francuskih specijalnih snaga.

Od 2014. godine su SAD pružale svoju podršku antivladinim snagama i kurdskim pobunjenicima u Siriji, pod pokroviteljstvom borbe protiv ISIS-a. Posle američke intervencije, a kasnije i ruske intervencije 2015. godine, ISIS je izgubio oko 98 odsto svoje teritorije širom Sirije i Iraka, i sada kontroliše samo nekoliko izolovanih delova pustinje.

Matis je uverio senatore da će SAD održavati komunikaciju s ruskim snagama kako bi se osiguralo da ove dve sile ne dođu u sukob dok se obe bore protiv ISIS-a u Siriji.

“Trenutno u Siriji imamo otvorenu i neprekidnu komunikacionu liniju koja funkcioniše prilično dobro, kako bismo bili sigurni da ne dođemo u međusobni sukob ili da se ne umešamo jedni drugima u operacije,“ rekao je on.

Webtribune.rs

Check Also

DR MIROVIĆ: ISTINA O HAOSU U CRNOJ GORI- SLEDI EPILOG KOJI NIKO NE OČEKUJE! (VIDEO)

Gost medijskih kuća „Centar”, i „Srbin.info”, u emisiji „Intervju”, bio je profesor Pravnog fakulteta Prištinskog …