Home / AKTUELNO / NOVI RUSKI GLOBALNI UDAR: Rusi prave novu mapu sveta, ne žele da tolerišu FALSIFIKOVANI ATLAS

NOVI RUSKI GLOBALNI UDAR: Rusi prave novu mapu sveta, ne žele da tolerišu FALSIFIKOVANI ATLAS

Predsednik Vladimir Putin naložio je Ruskoj državnoj službi za registraciju, katastar i kartografiju i Ruskom geografskom društvu da naprave novi geografski atlas sveta pod nadzorom Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane treba da omogući pristup svojim kartografskim materijalima i onima koji budu sastavljali novi atlas i putnicima, turistima, vozačima, kao i da budu dostupni “u formi savremenih kompjuterskih tehnologija” u onlajn režimu.

Prema Putinovim rečima, Rusija nema nameru nikome ništa da nameće, ali nije spremna ni da toleriše iskrivljavanje istorijskih geografskih podataka, što je, po njegovom mišljenju, umnogome uslovljeno odsustvom dostupnih savremenih ruskih karti. Šef države je posebnu pažnju obratio na to da je veo tajne na mnogim kartama već zastareo.

“Suočavamo se sa situacijom kada se ruski nazivi koji su dati još u prošlom veku, decenije rada naših istraživača i putnika, postepeno potiskuju sa karata sveta. Naglašavam, time se briše i sećanje na doprinos Rusije u proučavanju planete i u razvoju nauke”, rekao je predsednik.

Po njegovim rečima, to je posebno primetno na Antarktiku, gde su imena prvih pronalazača Fadeja Belinsgauzena i Mihaila Lazareva skoro prestala da se koriste.

“Danas samo poneko zna da je prvo istorijsko ime ostrva Smit — Borodino, Snou — Malojaroslavec, Livingston — Smolensk itd”, naveo je Putin primere.

On je dodao da ovakvih promena naziva ima i bliže Rusiji i naglasio da toponimi zahtevaju posebnu pažnju.

(Sputnik)

Check Also

RUSKI LEKAR I NAUČNIK: SITUACIJA SA PANDEMIJOM KORONAVIRUSA LIČI NA PROBU BIOLOŠKOG RATA

Situacija sa pandemijom koronavirusa liči na probu biološkog rata, izjavio je ruski dečji hirurg Leonid …