Home / TEMA DANA / NOVI ZEMLJOTRES NA ZAPADU: Italijanski ministar izazvao buru u Evropi

NOVI ZEMLJOTRES NA ZAPADU: Italijanski ministar izazvao buru u Evropi

Italijanski vice-premijer Mateo Salvini izjavio je da je ukrajinski „evromajdan“ 2014-te bio pseudorevolucija plaćena izvana.

Ovu `golu istinu` izrekao je u intervjuu The Washington Post. A nije ustručavao ni da ode i dalje:

„Uporedite evromajdan – tu lažnu revoluciju u Ukrajini – sa referendfumom na krimu. Na Krimu je održan referendum referendum na kome je 90 odsto svih koji su glasali bilo za pripajanje poluostrva Rusiji, a pseudo revoluciju su sponzorisale neke zemlje.“

Salvini je ukazao da u svetu postoje određene ruske istorijske zone – sa ruskom kulturom i tradicijama. Naglasio je da krim smatra jednom od tih zona.

Drugi čovek vlade Italije pre ovog intervjua saopštio je da će Rim do kraja 2018-te u Briselu zvanično otvoriti pitanje ukidanja sankcija koje je EU uvela Rusiji.

U Kijevu su na ovo, očekivano, odmah odreagovali.

Italijanski ambasador u Ukrajini odmah je bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova kojim rukovodi Pavel Klimkin koji je morao da odsluša opovrgavanje Salvinijeve tvrdnje da je „evromajdan“ bio pseudorevolucija finansirana od drugih država.

Bez ikakvih dokaza koji bi to potvrdili.

Vrh ukrajinske diplomatije odmah potom je objavio saopštenje u kojem Salvinija optužilo da dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine“.

Još je naveo: „Izražavamo nadu da će vlada Italije osuditi rusku agresiju protiv Ukrajine, a takođe – okupaciju Krima i Donbasa“.

Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …