Home / TEMA DANA / NOVINAR NEDELJNIKA NIN: VUČIĆEVA POLITIKA JE PORAŽENA, MORAO JE DA PODNESE OSTAVKU (VIDEO)

NOVINAR NEDELJNIKA NIN: VUČIĆEVA POLITIKA JE PORAŽENA, MORAO JE DA PODNESE OSTAVKU (VIDEO)

Novinar nedeljnika NIN Zoran Preradović kaže da ako je politika predsednika Aleksandra Vučića, kako je rekao, doživela poraz, i to na najvažnijem, nacionalnom i državnom pitanju, on je morao da ponudi ostavku. “A ne na jedan frivolan način svaljivati to na građane, plačljivu Srbiju, na kosovske mitove, pa on je bio taj koji ih je donedavno gajio”.

Preradović se, gostujući u Novom danu, osvrnuo na izjavu predsednika Vučića na Glavnom odboru SNS-a da je njegova politika da Srbija dosta toga sačuva na Kosovu doživela poraz, jer Srbi više vole da izgube sve. Kad izgovorite, oko jednog od najvažnijih državnih pitanja, da je vaša politika doživela poraz, onda dajete ostavku i idete na izbore, kaže na to novinar NIN-a.

“On je morao da ponudi ostavku, ako je njegova politika doživela poraz na najverovatnije najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju. A ne na jedan frivolan, bahat, drzak način svaljivati to na građane, plačljivu Srbiju, na kosovske mitove, pa on je bio taj koji je donedavno gajio te kosovske mitove”, kaže.

Komentarišući sastanak predsednika Aleksandra Vučića s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Preradović kaže da smo saznali da nisu razgovarali o razgraničenju, jer su tu ideju odbacili i Albanci i Srbi i EU. S tim što ja nisam sklon da poverujem da nije bilo priče o tome i da Vučić nije tražio podršku za to, dodao je.

Gost Novog dana ocenjuje da je bilo upadljivo Vučićevo odsustvo s Generalne skupštine UN, a onda ubrzan odlazak u Rusiju, čime se, kako ocenjuje, šalje poruka da njegove opcije i alternative nisu svedene samo na EU.

Govoreći o onome što se može očekivati od Rusije po pitanju Kosova, kaže da je njegov stav da će Moskva podržati ono što Srbija bude smatrala optimalnim rešenjem, dodajući da se ne može očekivati od Putina i (šefa ruske diplomatije Sergeja) Lavrova  da budu veći Srbi od Srba. Kad budu donosili odluku nivelisaće, uzimajući u obzir Krim, ali i Južnu Osetiju i Abhaziju, dodaje.

Ako će Vučić ići na referendum s tim da se dobije ZSO, i da dođe do priznavanja Kosova u granicama koje jesu sada, proći će kao Zaev u Makedoniji, kaže Preradović, ocenjujući da to pitanje za građane nije tako nisko na lestvici.

“ZSO bi trebalo da ima ovlašćena nevladine organizacije… Vučić je već preneo ovlašćenja države Srbije, i sve što je mogao da da, dao je – i sudstvo i policiju i civilnu zaštitu… Šta znači ZSO”, pita gost N1.

Ovo je 14. susret Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina. Na pitanje zbog čega takav broj susreta ne postoji ni sam jednim zapadnim liderom, Preradović kaže da Vučić ne može da dobaci dalje od sekretara Vesa Mičela, pa tu potura Anu Brnabić, Ivicu Dačića, dodajući da jeste imao sastanke sa Angelom Merkel.

Govoreći o EU i evrointegracijama Srbije, gost N1 kaže da ne veruje da će Srbija ući u tu zajednicu 2025. Kad vam predsednik Francuske (Emanuel Makron) kaže da je 2025 god srednji rok, to diplomatskim rečnikom znači – još 10 godina više. Ipak, Preradović ne veruje da “državni brod” plovi ka Moskvi.

“U hapšenju Jasnića, preskočen važniji igrač – Udovičić”

Policija je uhapsila odgovorno lice Univerzitetskog sportskog saveza Srbije Sinišu Jasnića (53) zbog postojanja osnova sumnje da je proneverio novac te organizacije i time je oštetio za više od 13 miliona dinara.

“Utisak je da je u čitavoj toj stvari preskočen važniji igrač – ministar sporta Vanja Udovičić koji je upleten u to, ali on ima ozbiljniju zaštitu”, kaže na to Preradović. Ako tužilaštvo utvrdi to, navodi, nije dovoljna smena sa mesta ministra – on sa Jasnićem treba da gleda komad neba kroz prozor.

Građanski blok 381 objavio je da će 5. oktobra početi prikupljanje potpisa za smenu predsednika Srbije. Preradović kaže da mu to izgleda dosta naivno. “Šta znači prikupljati potpise? Prvo morate da se izborite za fer izborne uslove, pa idete na izbore, pobedite i onda ga smenite”.

Navodi da to može da ima određeni simbolički značaj, i ima smisla ako će to voditi ka jednoj koloni opozicije. Očigledno da (Saša) Janković ima određenu vrstu rezervi prema Savezu za Srbiju, što ja ne smatram posebno pametnim, kaže Preradović i dodaje: “Ideološki heterogena koalicija, pa? Kakve veze imaju muftija Zukorlić i Nenad Popović, Vučić i Krkobabić?”

Danas prenosi reči Aleksandra Martinovića (SNS): “Kada će Šabić prestatit da radi za strane službe bezbednosti”.

Komentarišući ovu izjavu, Preradović kaže da je to Vučićevo mišljenje. “SNS nema svoje mišljenje, tu se desi incident da povremeno neko iskoči, poput ministarke Mihajlović, ali ona je Vučićev ministar za Zapad… Onoga trenutka kad Zorana Mihajlović ne bude u Vladi, Vučić se okreće ka Moskvi”, dodaje.

Preradović je podsetio dešavanja u vezi sa ministrom kulture Vladana Vukosavljevića i polemikom s direktorom Pinka Željkom Mitrovićem oko rijalitija, gde je ministar morao da se “pere” zbog nečega što je notorna istina. Za NIN je, kako prenosi novinar ovog nedeljnika, rekao da mu je podršku pružilo nekoliko ministara.

“Vučić će lakše, u političkom smislu, podneti gubitak Kosova nego gubitak Pinka”, naveo je.

Poverenik Rodoljub Šabić je potpuno čist, na šta je i ukazao DRI, podseća Preradović. “Verovatno je Vučić rekao da se čovek još malo provuče kroz blato”, ocenjuje.

O izjavi Dačića u RS, referendumu u Makedoniji…

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, tokom svečanog otvaranja deonice autoputa “9. januar” od mesta Drugovići do Prnjavora u RS, izjavio “Srbija neće sedeti skrštenih ruku ako neko pokuša da uništi Republiku Srpsku”.

“Dačićeva izjava je čista predizborna retorika. Izbori su u nedelju i svakakve poruke možete čuti, pa i to”. kaže Preradović. Dodaje da ne može ozbiljno da tretira tu izjavu. Pita koji je to momenat kad neko procenjuje da su Srbi u RS ugroženi, i koji su to kriterijumi. Nije tajna da je BiH disfunkcionalna, nije tajna da Hrvati vuku na svoju stranu u Federaciji, i u tom kontekstu postoji ta tiha težnja i gravitaciona sila između RS i Srbije, kao što postoji između hrvatskog dela u Federaciji prema Zagrebu i to svako pošten mora da kaže, dodao je.

Komentarišući političku situaciju u BiH, Preradović kaže da će Milorad Dodik ostati na vlasti “uprkos brojnim korpucionaškim aferama”, pretpostavlja da će ostati i Bakir Izetbegović. Neće se mogo toga promeniti, dodaje gost Novog dana.

Osvrćući se na u nedelju održani referendum u Makedoniji, kaže da je ozbiljan gaf Zapada ono što se nakon tog desilo. “Ne možete trećinu da pretvorite u većinu, i kreativno tumačite da je 99 odsto glasalo “za”, a dve trećine se nije pojavilo”. Preradović ističe da postoji častan izlaz iz te situacije. “Zaev podnosi ostavku, tehnička vlada, raspisuju se izbori, to je vrlo časan izlaz, i ja mislim da bi Zaev opet dobio te izbore, i ne znam čemu ovo blamiranje”.

Jelena Petrović (N1)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …