Home / TEMA DANA / NOVO SVETSKO ŽARIŠTE: Priprama za rat u Kini i Kirgiziji (VIDEO)

NOVO SVETSKO ŽARIŠTE: Priprama za rat u Kini i Kirgiziji (VIDEO)

Nedavno se na Telegram kanalu jedne od sirijskih terorističkih grupa pojavio interesantan video snimak.

Na tom snimku sirijski teroristi pričaju Ujgurima na kirgickom jeziku o kineskim medijima i na kraju spominju primer Lenjina. Znamo da to zvuči kao teška izmišljotina, ali je sve tako logično.

Problem turkijskog starosedelačkog stanovništva Istočnog Turkestana, danas Sinđan-Ujgurska oblast u Kini, nije ništa novo. 10 miliona Ujgura, koji su po veroispovesti sunitski muslimani, vekovima se bore protiv Kine za svoju nezavisnost i izazivaju veliku zabrinutost Pekinga.

Za Ujgure, borba sa Kinom, u kojoj imaju pravo autonomije, je istorijski rat koji traje vekovima i bukvalno predstavlja deo njihovog nacionalnog identiteta. Ta njihova borba je uvek bila podržavana spolja, a veliki igrači su koristili Ujgure za postizanje svojih ciljeva. U 19. veku to je bila Britanija, u 20. veku Japan i danas u 21. veku tosu SAD.

Kako SAD stvaraju nestabilnost u tom regionu? Odgovor je jasan. Velik broj pripadnika turkijskih naroda sa Srednjeg Istoka je učestvovao u sirijskom ratu na strani različitih terorističkih grupa, a njihovim povratkom u region se stvara “tempirana bomba“, koja može da izazove nestabilnost, od koje samo jedna strana na svetu profitira.

Pogledajte video:

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …