Home / TEMA DANA / O OVOME SE NE PIŠE: Pentagon dobio novu ulogu- VIŠE NIJE VIŠE PRIORITET MIR! Evo šta se dešava..

O OVOME SE NE PIŠE: Pentagon dobio novu ulogu- VIŠE NIJE VIŠE PRIORITET MIR! Evo šta se dešava..

Američka vojska postoji da bi sejala smrt po svetu, otvoreno je priznao i sam Pentagon. Na sajtu Ministarstva odbrane SAD dosad je bilo istaknuto da američka vojska “sprečava rat”, a sada je umesto toga napisano da obezbeđuje “smrtonosnu silu” radi očuvanja interesa SAD .

Analitičari kažu da je time vrlo drsko i bez ikakvog prikrivanja obelodanjeno ono što je zapravo ceo svet već znao.

Prvo sila

Pentagon je, prema navodima američkih medija, izmenio suštinu svoje misije na insistiranje predsednika Donalda Trampa još u januaru, ali je to tako “tiho” urađeno da je tek tokom vikenda zapalo za oko novinarima.

Na dnu svake stranice na sajtu sada je sa ponosom istaknuto: “Misija ministarstva odbrane je da obezbedi smrtonosnu silu kako bi odbranila bezbednost zemlje i održala američki uticaj u inostranstvu.”

Ta formulacija znatno se razlikuje od prethodne, koja je bila navedena u sektoru “misija”, uvedenom tokom administracije Bila Klintona. Od 1993, kad je Klinton ušao u Belu kuću, sve do januara ove godine pisalo je da je “misija ministarstva odbrane da obezbedi vojnu silu kako bi sprečila rat i odbranila bezbednost zemlje”.

Promena na sajtu prati američku nacionalnu vojnu strategiju za 2018, u kojoj se ne krije agresorska nota.

– Trajna misija ministarstva odbrane je da obezbedi vojne snage potrebne za sprečavanje rata i zaštitu bezbednosti nacije. Ukoliko sprečavanje rata ne uspe, vojne snage su spremne za pobedu. Ministarstvo jača američka tradicionalna oruđa u diplomatiji pružanjem vojne opcije kako bi osiguralo da predsednik i diplomate pregovaraju sa pozicije sile – navedeno je u rezimeu strategije Pentagona.

Analitičari kažu da je nova formulacija na Pentagonovom sajtu zapravo veoma iskrena s obzirom na vojnu strategiju i prisustvo američke vojske u svetu.

– Trupe SAD stacionirane su u 177 zemalja širom planete. Poslednji put kad Amerika nije bila u ratu dogodilo se pre 16 godina, ne računajući učešće u konfliktima koji nisu zvanično proglašeni ratom. To znači da je formulacija Pentagona o smrtonosnoj sili kao svrsi postojanja američke vojske i više nego tačna – komentar je američkog novinara Dena Spinelija.

On podseća na to da je jačanje “smrtonosne sile” naveo među prioritetima i američki sekretar odbrane DŽejms Matis u komentarima na vojnu strategiju.

– Na prvom mestu je jačanje smrtonosne sile zato što sve što radimo u ministarstvu mora da doprinosi tome da američka vojska bude smrtonosnija – citirao je Spineli Matisa.

Okupatorska politika

Vojnobezbednosni ekspert Viktor Sarženko kaže da je Tramp samo otvoreno izneo nešto što je čitav svet već znao.

– Prethodne administracije su se bar trudile da različitim formulacijama sakriju okupatorsku svrhu postojanja američke vojske. Trampova administracija je od početka rešila da igra otvoreno, pa je tako priznala da vojska SAD služi kako bi sejala smrt po svetu. To je zapravo i prava definicija misije američkih trupa jer, gde god su se pojavile da “spreče rat”, napravile su pokolj i još veći haos – smatra Sarženko.

 Matis hoće da bude ministar rata

Prema navodima američkih medija, sekretar za odbranu DŽejms Matis hoće da ministarstvo odbrane preimenuje u ministarstvo rata, što znači da želi da bude ministar rata.

– Matis je, čim je postavljen, svim zaposlenima poslao pismene poruke da ne rade u ministarstvu odbrane, već u ministarstvu rata – pišu mediji u SAD.

Zemlje sa najvećim brojem američkih vojnika

Japan 39.345 vojnika
Nemačka 34.805 vojnika
Južna Koreja 23.468 vojnika
Italija 12.102 vojnika
Avganistan 9.294 vojnika.

2.133.068 vojnika imaju SAD

1.315.609 vojnika je aktivno
817.459 vojnika je u rezervi ili pripada Nacionalnoj gardi
199.485 vojnika nalazi se u svetu
177 od ukupno 195 zemalja u svetu ima američke vojnike na svojoj teritoriji
800 baza Amerika ima van svoje teritorije.

(Informer)

Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …