Home / TEMA DANA / POTEZ KOJI JE „ZALEDIO“ ZAPAD: Rusija i Kina ubrzano rade na zajedničkom internetu odvojenom od SAD i EU!

POTEZ KOJI JE „ZALEDIO“ ZAPAD: Rusija i Kina ubrzano rade na zajedničkom internetu odvojenom od SAD i EU!

Ove jeseni će Moskva u Ujedinjenim nacijama nastupiti sa dve inicijative u formi predloga rezolucija i istovremeno intenzivirati – u saradnji sa Kinom – rad na „alternativnom internetu“.

Prva inicijativa (rezolucija) sadrži pravilaponašanja država u internetu. Reč je o svojevrsnoim „sajberkodeksu“ koji zabranjuje korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija za mešanje u unutanje stvari drugih država radi podrivanja njihove politikčke, ekonomske i socijalne stabilnosti.

U predlogu rezolucije se naglašava da prava koja čovek ima u „oflajn sredini“ moraju biti (za)štićena i u „onlajn sredini“.

Druga rezolucija traži kardinalne promene u postojećem sistemu borbe sa sajber-kriminalom.

Ta pravila su uneta u Budimpeštansku konvenciju koju Moskva nije potpisala zbog neprihvatanja stava o „transgraničnom dostupu kompjuterskim bazama podataka“ koji, po ruskim procenama, omogućava tajnim službama da izvode operacije u kompjuterskim mrežama „trećih zemalja“.

Za Rusiju mnogo veći značaj ima „alternativni internet“. Ne samo šato što računa da će protiv teksta prve rezolucije biti SAD  i Evropska unija.

Moskovski mediji navode da Rusija uveliko radi na svom sistemu servera DNS koji će biti povezan sa takvim čvorištima u zemljama BRIKS-a.

U tome koristi i ideje direktora i glavnog inženjera kineskog Centra za upravljanje kompjuterskim mrežama i za info-bezbednost Fana Binsina kojeg mnogi zovu „ocem kineskog fajervola“.

Binsin je nedavno boravio u Rusiji gde je ocenio da upravo sistem DNS čvorišta čini Sjedinjene Države nezamenjivima na internetu. On je inicirao da nekoliko zemalja stvore svoja DNS čvorišta (direktorijuma), koja bi onda bila međusobno povezana, da bi mogle da razmenjuju podatke direktno a ne (kao dosad) preko američkih DNS servera.

Fan je zagovornik formiranja takvog sistema unutar ŠOS-a i BRIKS-a. I, uveren je da će biti dobra i korisna dopuna postojećem internetu.

U julu 2104-te je Just Net Coalition – koju čine ekspertski centri za internet – pozvala zemlje BRIKS-a da formiraju „model regulisanja Globalne mreže koji bi bio alternativa zapadnom modelu“.

(Fakti)

Check Also

ZASTRAŠUJUĆA ISTINA O RIO TINTU: NEKA MESTA U SRBIJI ĆE NESTATI

„Postoje neka mesta koja će nepovratno nestati, ako bude urađeno to što planiraju potpuno će …