Home / TEMA DANA / OBAVEZNO PROČITATI– ŽIVOJIN RAKOČEVIĆ IZ GRAČANICE OTKRIO ZASTRAŠUJUĆ SCENARIO PREDAJE KOSOVA: Plan se sastoji od samo tri poteza..!

OBAVEZNO PROČITATI– ŽIVOJIN RAKOČEVIĆ IZ GRAČANICE OTKRIO ZASTRAŠUJUĆ SCENARIO PREDAJE KOSOVA: Plan se sastoji od samo tri poteza..!

Plan se sastoji od samo tri poteza: izazivanja terorističkog napada u kom bi stradao veliki broj Srba; reakcije Beograda i ulaska srpske vojske do reke Ibar i na kraju – munjevitog etničko čišćenje Srba južno od Ibra i uništavanje svih spomenika srpske duhovnosti i kulture.

U ulici na obodu Gračanice, u deset kuća, živi dvadeset petoro dece. U ovdašnjem porodilištu, proteklih godina, rađalo se više beba nego u Prokuplju, Blacu i Kuršumliji. Geto je nastao, južno od reke Ibar, kao posledica sukoba 1999.

U njemu živi, razdvojeno, u različitim delovima Kosova i Metohije, oko 80.000 Srba. On je simulacija normalnog života i grada, ima pozorište, slikare, muzičke škole. U getu su rođena ova deca: gde je i od čega zavisi njihova budućnost. Svaki nemir, incident ili netrpeljivost sredine pojačavaju strahove.

„Neka se pričuvaju Srbi, znaju kako su prošli 1998. i 1999”, poručio je iz francuskog kućnog pritvora, Ramuš Haradinaj.

Ogroman broj njemu srodnih grupacija, plemenskih i kriminalnih struktura, ne može da prihvati činjenicu da je 1999. „unutar albanske nacije” preživela Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška i Gračanica. Da su ostali Visoki Dečani i ova deca u getu.

Svet se ubrzano menja, zato jastrebovi Klintonove i Obamine ratne administracije, u ovom prelaznom periodu kažu Albancima: „Završite posao!”.

Desetine glasova uticajnih ljudi i medija obnavljaju staru tezu o podeli Kosova. Plan se sastoji od samo tri poteza: izazivanja terorističkog napada u kom bi stradao veliki broj Srba; reakcije Beograda i ulaska srpske vojske do reke Ibar i na kraju – munjevitog etničko čišćenje Srba južno od Ibra i uništavanje svih spomenika srpske duhovnosti i kulture.

Uloga Kfora i NATO, u zaštiti Srba na KiM, nikada do kraja nije definisana. Zato se, kao i 17. marta 2004, može očekivati potpuna ravnodušnost.

Uprkos signalima da će NATO štititi srpske crkve i manastire, to se neće dogoditi, jer samo potpuno razaranje može ukloniti „minu” iz temelja albanske nacije. Za srpska geta otvorili bi koridore za izlazak sa KiM.

U tim konvojima našla bi se, na putu prema Merdaru, i ona gračanička deca. Beogradu ostaju gola brda na severu Kosova. Mitrovica kao jedina urbana sredina nema više zaleđe od 80.000 ljudi, koji neće u njoj živeti nakon egzodusa.

Univerzitet u Prištini bez većine studenata gubi svaki smisao. Tako je albanski nacionalizam, jedno vreme, potpuno namiren, a srpski poraz bi verovatno dotakao dno.

Podela Kosova zasnovana na strasti teritorijalizma i crtanja granica, najgore je od svih rešenja, jer će Kosovo prvi put ostati bez Srba, a duhovni, kulturološki i nacionalni kontekst bez osnovnih i konstitutivnih simbola.

Čak i u tom slučaju razdvajanje Srba i Albanaca nije moguće. Anarhična tvorevina na novim srpskim granicama opet će praviti probleme slične današnjim.

Suočeni sa Albancima, mi predugo imamo osećaj da je naše vreme isteklo. U toj žurbi se mnogima gola brda na severu Kosova pričinjavaju kao budućnost, a deca u Gračanici, Goraždevcu, Pomoravlju, Štrpcu kao prošlost.

Rečenica na globalnim svetskim TV mrežama, o rušenju Unesko blaga na Kosovu živeće jedan dan. Toliko su živele Budine statue u Avganistanu ili nacionalno blago Iraka.

Ako se jednog dana, na temeljima Pećke patrijaršije i Visokih Dečana, bude organizovao koncert klasične muzike, sličan onom u Palmiri, i ako u orkestru bude neko od dece iz geta i konvoja biće jasno, i njemu i nama, da smo živeli gotovo savršeni poraz.

(Stanje stvari)

Check Also

„KORONU SU NAMESTILI NOVAKU IZ STRAHA DA SE NARODI NA BALKANU NE BI SLOŽILI..“

Taj sukob, naravno, izazvali su oni sami, jer je međuetničko neprijateljstvo smisao njihovog postojanja. Čuveni …