Home / TEMA DANA / OBRADOVIĆ UZDRMAO SRBIJU OTKRIĆEM: POČEO PLAN NASELJAVANJA SRPSKIH SELA MIGRANTIMA…

OBRADOVIĆ UZDRMAO SRBIJU OTKRIĆEM: POČEO PLAN NASELJAVANJA SRPSKIH SELA MIGRANTIMA…

Posle Vučićeve izjave iz Atine da će Srbija preuzeti deo migranata iz Grčke jasno je da kreće ostvarenje ranije najave da će prazna srpska sela naseliti migranti, rekao je danas predsednik Dveri Boško Obradović povodom pokretanja peticije protiv migrantske politike republičkih i  lokalnih vlasti.

Obradović je na konferenciji za medije u Čačku podsetio na izjavu bivšeg austrijskog ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla da je u njegovo vreme sklopljen ugovor sa Vladom Srbije da migranti kojima Austrija odbije zahtev za azil, a koji ne mogu da se vrate u zemlju porekla, budu vraćeni u Srbiju.

“To je očito nova međunarodna obaveza koju je republička vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem, Ivicom Dačićem i Anom Brnabić preuzela na Srbiju mimo volje naroda”, istakao je Obradović.

Obradović je naveo je i da Srbija sada ima dvostruki problem.

”Mladi ubrzano napuštaju Srbiju, što će se posebno pojačati nakon što Nemačka za nekoliko meseci potpuno otvori svoje granice za nove radnike iz zemalja van EU, dok Srbija dobija nazad migrante koje zapadnoevropske zemlje ne žele da prime”, kazao je on danas u Čačku.

“Ovo je direktan udar na bezbednost naših porodica”, istakao je.

Iz tog razloga Gradska organizacija Srpskog pokreta Dveri unapred zauzima stav da se protivi izgradnji migrantskog centra u Čačku i naseljavanju migranata u ovom gradu, navodi se u saopštenju Dveri.

“Posebno zabrinjava odluka skupštine grada Čačka sa sednice održane 26. marta 2018. godine kada je donet ‘Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja migranata u potrebi bez utvrđenog statusa i tražilaca azila na teritoriji grada Čačka za period od 2018-2021. godine’ , o kome su diskutovali i glasali protiv njegovog donošenja odbornici Dveri u skupštini grada”, smatra lider Dveri.

Kako dodaje, na taj način lokalna vlast SNS i SPS stvorila je uslove za naseljavanje migranata i pravljenje migrantskih centara u Čačku.

To je dovelo do pokretanja peticije od strane Gradske organizacije Dveri u Čačku a protiv ovakve migrantske politike republičkih i lokalnih vlasti i izgradnje migrantskog centra u pomenutom gradu.

U peticiji se zahteva poništavanje pomenutog lokalnog akcionog plana o unapređenju položaja migranata u našem gradu.

“Očekujemo veliku podršku naših sugrađana kako bismo sprečili probleme sa kojima se suočavaju građani u drugim mestima u Srbiji gde su migranti već smešteni”, kazao je Obradović.

Peticija se može potpisati kod aktivista Dveri na štandovima koji će biti organizovani na više lokacija u gradu i po selima, kao i u kancelariji Dveri na gradskom šetalištu svakoga radnog dana od 9-16 časova u Čačku, naveo je predsednik tog pokreta.

„Mi smo narod sa najvećim brojem izbeglica u Evropi. Znamo šta je izbeglička bol i patnja. Zato smo spremni da pomognemo svakome ko se našao u sličnoj situaciji usled ratnih stradanja u svojoj zemlji. Mi smo gostoprimljiv narod i treba da pomognemo ljudima u nevolji. Međutim, mi još uvek nismo rešili probleme svojih izbeglica i nemamo kapacitet da rešavamo probleme migranata koje nismo mi izazvali”, mišljenja je Obradović.

On je dodao da Srbija ima obavezu da brine o bezbednosti svojih građana.

“Među migrantima koji su prošli kroz Srbiju bilo je i kasnijih učesnika u terorističkim aktima širom Evrope. Ne radi se ovde o ženama i deci, već o vojno sposobnim muškarcima od 16-30 godina”, istakao je Obradović.

Prema njegovim rečima, pljačke, pokušaji silovanja, nasilje i druga krivična dela već se dešavaju svuda gde su ovi migranti smešteni u Srbiji, ali se o tome ćuti u medijima.

“Naša vlast nas nije pitala da li želimo migrante u našoj sredini. To nije bila tema ni izbora ni narodnog referenduma. Ko je onda sebi dozvolio za pravo da mimo volje naroda potpiše ugovor o tome da svi migranti koji ne mogu da dobiju azil u zapadno-evropskim zemljama da budu vraćeni u Srbiju i ovde trajno naseljeni? Mi se sa tim ne slažemo i nećemo naseljavanje migranata u našim gradovima i selima“, zaključio je Boško Obradović.

Nakon obraćanja, lider Dveri je prvi potpisao peticiju, a nakon njega to su učinili i prisutni odbornici Dveri u Skupštini grada Čačka.

Realizacija plana nastalog još 2015 godine

Uz dobro poznati narativ o ranjivim ekonomskim migrantima i zlim desničarima poverenica za ravnopravnost Brankica Janković je još 2015. godine najavila da će im biti predloženo da žive u delovima Srbije koji nisu naseljeni.

Pored toga poverenica dovodi u pitanje pravo na slobodu okupljanja protivnika migracije i kaže da treba proveriti da li su ti skupovi „u skladu sa Ustavom“.

Iako migranti prvenstveno žele da odu u zemlje Zapadne Evrope, u narednoj fazi im treba ponuditi da ostanu u Srbiji. To je gostujući u Kažiprstu predložila Povernica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je boravila u Preševu, gde se nalazi prihvatni centar za migrante sa Bliskog istoka koje preko Grčke i Makedonije stižu u Srbiju.

“Odnos građana je nepromenjen, tolerantan i oni razumeju patnju ljudi. Trude se da im poognu koliko mogu. Odnos države je dosta bolji, svi su jako dobro organizovani, od Komesarijata za izbeglice, preko Crvenog krsta do vojske i policije. Svi rade svoj posao i svaka karika dobro funkcioniše“, kaže Jankovićeva.

Poverenica dodaje i da ne treba čekati instrukcije iz Evropske unije.

“Sistem zdravstva je dosta dobro organizovan, ali država treba da bude spremna za predstojeće dane. Najhitnije je izgraditi prihvatni centar u Beogradu, a iako evropski zvaničnici navode da je potreban jedinstven sistem EU, ne treba da čekamo EU. Potrebno je kvalitetnije upravljanje migracijama u Srbiji“, ističe Jankovićeva.

Takođe, ona kaže da postoji još jedna mogućnost za rešavanje problema izbeglica.

“Treba razmisliti, ponuditi opciju da ti ljudi ostanu u delovima Srbije koji su pusti. Tu bi trebalo uraditi selekciju, detaljnu bezbednosnu procenu, iako niko u ovoj fazi ne želi da ostane u Srbiji, možda će se to promeniti u nekoj novoj fazi“, predložila je Jankovićeva.

Kada se radi o najavama desničarskih organizacija koje planiraju protestne skupove protiv ekonomskih migranata, Jankovićeva navodi da nadležni treba da reaguju u skladu sa zakonom i da procene da li su vrednosti koje bi bile promovisane na tim skupovima u skladu sa zakonima i Ustavom.

(Danas.rs,Tanjug,B92)

Check Also

BOŽO PRELEVIĆ OTKRIVA ZAVERU: PLAN JE DA MIGRANTI ZAMENE SRBE

Epidemija COVID-19 pokazala je koliko je država Srbija slaba i neorganizovana. Advokat Božo Prelević upozorava …