Home / TEMA DANA / TURSKA POSLALA SPECIJALCE I TEHNIKU U LIBIJU- MOGUĆ RAT SA RUSIMA! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

TURSKA POSLALA SPECIJALCE I TEHNIKU U LIBIJU- MOGUĆ RAT SA RUSIMA! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Turska je poslala u Tripoli specijalne snage, savetnike i vojnu tehniku, javlja „Al Arabija“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Vlada nacionalnog jedinstva Libije zatražila je ranije od Turske vojnu pomoć.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio juče da Ankara ne smatra komandanta Libijske nacionalne armije Halifu Haftara zakonitim liderom. Kako je saopštio komandant ratne flote Libije admiral Faradž Mahdaui, general Haftar je naložio da se potapaju turski brodovi.

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o zaoštravanju situacije u Libiji. Oni su se složili da se ne sme dozvoliti dalja eskalacija situacije i da treba pokrenuti dijalog.

Podsetimo, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i šef Vlade nacionalnog sporazuma Libije Faiz Saradž, koji kontroliše samo deo teritorije u zemlji, potpisali su krajem novembra memorandum o saradnji u vojnoj sferi i o saglasnosti o morskim zonama.

Snage Libijske nacionalne armije Halife Haftara koje se nalaze u ofanzivi na Tripoli vode borbe na oko 10 kilometara od centra grada.

(Tanjug)

ERDOGAN BI U LIBIJI MOGAO DA UĐE U KRVAVI SUKOB SA RUSIJOM

Turska bi mogla da pošalje vojsku u Libiju ako tamošnja vlada koju podržavaju UN zatraži pomoć, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, ukazujući na to da su ruski privatni vojnici već aktivni u ratom razorenoj zemlji.

Ako bi Turska poslala trupe u Libiju bio bi veoma moguć sukob sa ruskom vojskom bliskom Kremlju.

Međunarodno priznata vlada Libije (GNA) saopštila je prošle nedelje da planira da se suprotstavi Rusiji zbog oko 800 ruskih boraca privatne vojske koji podržavaju pobunjenike koje predvodi Kalifa Haftar.

GNA i njen ključni saveznik Turska prošlog meseca su potpisali prošireni sporazum o bezbednosnoj i vojnoj saradnji i sporazum o bušenju nalazišta prirodnog gasa na istoku Sredozemlja.

– Kada govorimo o slanju trupa, znate da u Libiji već postoji bezbednosna kompanija iz Rusije koja se zove „Vagner“. Ako Libija zatraži isto od nas, pogotovo otkad smo potpisali ovaj sporazum o vojnoj bezbednosti, poslaćemo onoliko osoblja koliko možemo – rekao je Erdogan u utorak.

Libijska vlada podržana od strane UN „pozdravlja svu međunarodnu podršku“, rekao je njen zvaničnik Mohamed Ali Abdulah.

Erdogan je rekao da slanje turskih trupa u Libiju neće prekršiti UN-ov embargo na slanje oružja u tu zemlju.

– U slučaju da takav poziv dođe, Turska će odlučiti koju će inicijativu ovde preduzeti. Nećemo tražiti ničiju dozvolu za to – rekao je.

Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su o Libiji telefonom u sredu, javila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Detalji o tom razgovoru biće objavljeni, rekao je Kremlj, ali nije rekao kada.

Putin i Erdogan trebalo bi da se sastanu 8. januara.

Sile odane Kalifi Haftaru, komandantu Libijske nacionalne armije (LNA) ovog proleća pokrenule su ofanzivu kako bi zauzele Tripoli.

Pomoć ruskih vojnika omogućila je Haftarovim silama da izađu iz zaleđa i zauzmu neke od ključnih pozicija blizu samog Tripolija tokom vikenda.

Haftar je u četvrtak najavio „odlučujuću bitku“ za zauzimanje Tripolija koja će početi što pre.

– Došao je krajnji trenutak za široki i totalni napad koji očekuje svaki slobodni i iskreni Libijac. Danas, mi najavljujemo odlučujući bitku i napredovanje prema srci prestonice kako bi smo je oslobodili – rekao je Haftar.

Erdogan je rekao da se plaši „nove Sirije“.

– Što se tiče pitanja Haftara, ne želim da ono izrodi novu Siriju u odnosima s Rusijom. Verujem da će i Rusija preispitati svoj postojeći stav prema Haftaru.

On je odmetnik, pa tako svaka podrška njemu postaje nezakonita – rekao je Erdogan u intervjuu turskoj državnoj televiziji.

Check Also

TAJNE SLUŽBE ZAPADA VRAĆAJU NAVALjNOG U MOSKVU DA POKUŠAJU SA NOVOM OBOJENOM REVOLUCIJOM

Autor: Prof. dr Srđan PERIŠIĆ, geopolitikolog Ruski opozicionar Aleksej Navaljni je već pet meseci u središtu odnosa …