Home / TEMA DANA / OBRT IZBORA U SAD- SPREMA SE HAOS: 16 SENATORA OSPORIĆE REZULTAT ELEKTORSKOG KOLEDŽA- TRAŽE ISTRAGU I OBARANJE BAJDENA!

OBRT IZBORA U SAD- SPREMA SE HAOS: 16 SENATORA OSPORIĆE REZULTAT ELEKTORSKOG KOLEDŽA- TRAŽE ISTRAGU I OBARANJE BAJDENA!

Svi u Americi su kao „zapete puške“ očekujući 6. januar kada će Kongres da potvrdi ili da ospori rezultate Elektorskog koledža koji je Bajdena proglasio pobednikom. Tramp je najavio „veliko iznenađenje“ tog dana, a osim masovnih demonstracija Republikanaca u Vašingtonu, do sada je i 16 senatora zvanično najavilo da će osporiti proglašenje Bajdena pobednikom uz zahtev za hitnu istragu krađe glasova.

To ne bi bilo prvi put, slična situacija se dogodila posle izbora 1877. godine , kada je Kongres imenovao komisiju i specijalne sudije u Vrhovnom sudu da istraže krađu glasova u nekolikoi saveznih država SAD.
Budući da su svi aktivni na Tviteru i drugim društvenim mrežama, do sada se 16 Republikanskih senatora najavilo da će osporiti rezultat Elektorskog koledža.

„Kongres bi trebalo da odmah imenuje Izbornu komisiju, sa punim ovlašćenjima za istragu i utvrđivanje činjenica, koja će izvršiti hitnu desetodnevnu reviziju izbornih rezultata u spornim državama“, rekla je grupa od 11 senatora u zajedničkoj izjavi, koju prenose  mediji.

Članovi Gornjeg doma izjasnili su se da savezne države pojedinačno preispitaju rezultate komisije i, ako je potrebno, održe posebno zakonodavno zasedanje kako bi potvrdili rezultate izbora.

„Shodno tome, nameravamo da 6. januara glasamo kako bismo osporili elektore iz spornih država kao ’neregularne‘ i ’zakonski sertifikovane‘ (zakonski propisani uslovi), dok ta hitna desetodnevna revizija ne bude završena“, dodaje su u zajedničkoj izjavi, koju je potom podržalo još nekoliko senatora.

Među potpisnicima su senatori Ted Kruz, Ron Džonson, Džon Kenedi i Marša Blekburn.

Elektorski koledž je 14. decembra potvrdio pobedu Bajdena na predsedničkim izborima 3. novembra, nakon što je svih 50 država zvanično potvrdilo rezultate glasanja. Prema zvaničnim rezultatima, Bajden je prikupio 306 elektorskih glasova nasuprot 232 glasa koliko je dobio aktuelni predsednik Donalda Trampa.

Tramp je, međutim, odbio da prihvati poraz, navodeći da su izbori pokradeni, uprkos tome što su Federalni sudovi u spornim državama optuženim za krađu odbijali pismene, video i audio dokaze Trampovih advokata i svedočenja članova komisije o neregularnostima, dok je Vrhovni sud ODBIO da se meša u tu problematiku iako mu je to u opisu posla.

Advokati su, takođe, dokazali da je bilo nekoliko stotina hiljada glasova VIŠE nego što je ukupno (100 odsto) glasača u svim državama, a kamoli to što nikad nije izašlo više od 70 odsto ni na jedne izbore u SAD u istoriji. To znači da je ogroman broj ljudi glasao više puta.

Američki Kongres po rasporedu se sastaje na zajedničkoj sednici 6. januara da ratifikuje glasove Elektorskog koledža, a potpredsednik SAD Majk Pens bi trebalo da predsedava prebrojavanju glasova svake države.

Inauguracija predsednika SAD je zakazana za 20. januar.

(Srbin.info, Agencije)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …