Home / TEMA DANA / ODLUKA O IZBORIMA NA SEVERU KIM DRŽANA U STROGOJ TAJNOSTI I KRIJE PODMUKLI PLAN PRIŠTINE

ODLUKA O IZBORIMA NA SEVERU KIM DRŽANA U STROGOJ TAJNOSTI I KRIJE PODMUKLI PLAN PRIŠTINE

Ukoliko Srbi eventualno odbiju da izađu na vanredne izbore u četiri srpske opštine na severu KIM, koje je predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači danas raspisao, a što bi mogla da bude do sada najotvorenija provokacija političara u Prištini, to će poslužiti političarima u Prištini da optuže Srbiju da ona koči procese na KiM.

Tači je danas raspisao vanredne izbore na severu KIM u četiri srpske opštine. Izbori će biti održani za mesec dana – 19. maja u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

Kako se navodi u obrazloženju ove krajnje neuobičajene odluke, Tači to radi na osnovu svojih „ustavnih i zakonskih ovlašćenja“.

U dokumentu koji je potpisao Tači navodi se da je uzeto u obzir pismo Ministarstva za lokalnu samoupravu koje je predložilo raspisivanje vanrednih izbora. Kako se dalje dodaje, Tači je doneo odluku nakon relevantnih konsultacija sa političkim strankama i Centralnom izbornom komisijom.

Zeleno svetlo ambasadora članica Kvinte

Prema saznanjima „Blica“ za raspisivanje izbora vlasti u Prištini dobile su i zeleno svetlo ambasadora članica Kvinte.

Izvor „Blica“ iz diplomatskih krugova u Prištini navodi da je kosovskoj administraciji odobren izuzetno kratak rok za održavanje izbora i da za to ima nekoliko razloga.

– Nastoji se postići da bude što manje pripreme, dizanja tenzija i političkog marketinga. Takođe nastoji se, da se na minimum smanji broj onih koji bi iz Srbije došli da glasaju. Nastojimo da smanjimo i lomljenje kutija i ostale propratne događaje. Izbore na severu će pratiti u većem broju strani posmatrači – kaže diplomata iz Prištine.

Odluka o izborima držana u strogoj tajnosti

Odluka o raspisivanju izbora o kojoj se nije ni nezvanično pričalo i koja je očito držana u strogoj tajnosti, mogla bi da bude iskorišćena protiv Srba.

Bojkot izbora gotovo sigurno bi poslužio Prištini da pokaže prstom na Beograd i srpsku zajednicu kao one koji blokiraju dijalog i integracije.

Činjenica je da su srpski gradonačelnici podneli ostavke 27. novembra prošle godine. Rok od 60 dana, koji su imale lokalne skupštine opština, bilo da ne uvaže ostavke ili izaberu nove gradonačelnike, odavno je prošao.

Tači je međutim, iznenada pre deset dana imenovao osam članova Centralne izborne komisije (CIK), među kojima i srpskog člana. Ova komisija inače oko godinu dana nije funkcionisala.

Srpski gradonačelnici četiri opštine na severu podneli su ostavke posle akcije hapšenja u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića. Potom je navdeno da je ostavka posledica uvođenja taksi na robi iz Srbije.

Kosovski mediji međutim, nekoliko puta su navodili da su srpski gradonačelnici iako su podneli ostavke, nastavili i dalje da primaju svoje plate iz kosovskog budžeta.

(Ž. Jevtić)

Check Also

LONČAR OTKRIO PLAN: MORAĆEMO DA NAUČIMO DA ŽIVIMO SA MASKAMA I VEĆINA LJUDI U SRBIJI ĆE MORATI DA SE VAKCINIŠE (3,5 MILIONA)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao na današnjem obraćanju javnosti da ne sme da bude …