Home / TEMA DANA / ONI ŽELE NOVOG PAPU: Sprema li se PUČ protiv Franje u jeku NEVIĐENIH SKANDALA u katoličkoj crkvi…

ONI ŽELE NOVOG PAPU: Sprema li se PUČ protiv Franje u jeku NEVIĐENIH SKANDALA u katoličkoj crkvi…

Konzervativne struje u Katoličkoj crvi žele smenu ili odlazak pape Franje i pripremaju svoje kandidate za narednu izbornu konklavu, pišu strani mediji. Papini saradnici tvrde da je najnoviji napad na papu, odnosno optužba da je štitio pedofila u crkvenim redovima, pokušaj da bude diskreditovan zbog svojih liberalnih stavova.

Nadbiskup Karlo Marija Vigano, bivši vatikanski ambasador u Vašingtonu, pozvao je papu da podnese ostavku, optužujući ga da je godinama znao da je istaknuti američki kardinal Teodor Mekerik seksualno zlostavljao decu iz bogoslovske crkve i da nije ništa preduzeo.

Međutim, papini saradnici navode da Vigano pripada grupi koja želi da „utre put budućem konzervativnom papi koji bi poništio papino otvaranje Crkve prema razvedenim i homoseksualcima“. Nadbiskup Vigano nije dostupan za komentar na svoje tvrdnje, a američki mediji objavili su da se „skriva zbog bezbednosnih razloga“.

Na povratku iz Irske, papa Franja je poručio da „neće reći ni reč“ o tim optužbama.

– Pažljivo pročitajte dokument i prosudite sami – naveo je papa.

Papine pristalice tvrde da je Viganova izjava „puna rupa“ i da je protivrečna i ukazuju na činjenicu da je Vigano napisao zajedno sa novinarom Markom Tosatijem, koji često kritikuje papu. Oni tvrde da je to dokaz „ideološke strategije protiv pape Franje“.

Kardinal Josef Tobin smatra je Viganova izjava puna „činjeničnih greški, pretpostavki i ideologije straha“. S druge strane, Viganove pristalice u Italiji i inostranstvu hvale ga što „sledi svoju savest“.

– Ovo je operacija puča protiv papa Franje. Neverovatna je slučajnost lične agende Vigana i teološke agende onih koji ne vole papa Franju – rekao je za CNN Masimo Fađioli, profesor katoličke istorije na Univerzitetu Vilanova u Pensilvaniji.

Konzervativci su do sada napadali papu na doktrinarnoj osnovi, a sada su „podigli uloge“ optužujući ga da je, zajedno sa drugim vatikanskim i crkvenim velikodostojnicima, propustio da deluje u slučaju seksualnog zlostavljanja dece.

Dejvid Gibson, direktor Centra za religiju i kulturu pri Univerzitetu Fordam u Njujorku, smatra da je ceo ovaj slučaj pažljivo koordinisan sa konzervativnim katoličkim medijima. Gibson veruje da konzervativci pripremaju teren za izbor kandidata iz svojih redova za Franjinog naslednika, nanoseći štetu njegovoj zaostavštini pre nego što umre ili podnese ostavku.

KO ŽELI DA SMENI PAPU?

Vigano je napisao da su papa Franja i njegov prethodnik Benedikt Šesnaesti „godinama znali da je kardinal Teodor Mekerik, nadbiskup Vašingtona, polno zlostavljao polaznike bogoslovske škole“. Vigano navodi da je papa Benedikt Šesnaesti, doznavši za te optužbe, naredio Mekeriku da se povuče i provede život u molitvi i kajanju.

Međutim, Vigano se ne seća kada je ta navodna kazna, koja nikada nije bila objavljena javnosti, izrečena. Crkveni analitičari navode da je Vigano deo grupe koja tvrdi da je papa Franja previše liberalan.

Makerik, čiju je ostavku Franja prihvatio prošlog meseca, prvi je kardinal koji je podneo ostavku sa visoke pozicije u crkvi, nakon što je istraga utvrdila da su navodi da je zlostavljao 16-godišnjeg dečaka „kredibilni“.

Konzervativci u Katoličkoj crkvi neprestano prozivaju papu, a u aprilu je održana konferencija pod nazivom „Granice papinske vlasti“. Neki su otvoreno govorili o papi Franji kao „prethodniku antihrista i kraja sveta“.

Italijanska novinska agencija ANSA objavila je da je papa ogorčen zbog Viganovog pisma i optužbi, i da ne razmišlja o podnošenju ostavke.

Analitičari vatikanskih dešavanja napominju da se papa zamerio i dobrom delu hrvatskih biskupa zbog oklevanja da proglasi Alozija Stepinca „svecem“ kao i zbog otvorene sumnje u pojavljivanje Gospe u Međugorju.

KO JE NADBISKUP VIGANO?

Papa Franja i nadbiskup Vigano imaju prošlost, koja nije dobra. Tokom puta u SAD, 2015. godine, papa se trudio da ostane iznad kulturnih ratova u zemlji, piše CNN. Vigano je uperio prst u papu i započeo „sukob“. Vatikan, koji je pokušao da distancira papu od Dejvisa, bio je nezadovoljan. Dve godine kasnije, papa je tiho prihvatio Viganovu ostavku. U nedelju, Vigano je opet krenuo u napad.

Vigano, bivši ambasador Vatikana u Vašingtonu, u pismu na 11 strana, dostavljenom rimokatoličkim medijima, naveo je da je papi još 2013. godine predočio navode o seksualnom zlostavljanju nižerangiranog sveštenstva koje je pripisano Makeriku. S druge strane, sugerisano je i da se sama vlast Vigana ispita u SAD dok je bio na funkciji.

Memorandum iz 2014. godine pokazuje da je sam Vigano zahtevao uništavanje dokaza u pokušaju da se završi istraga protiv bivšeg nadbiskupa crkve Svetog Pavla i Mineapolisa, tvrdi analitičar CNN za Vatikan, Džon Alen. Ali episkop Feniksa Tomas J. Olmsted izdao je saopštenje u kojem brani Vigana, za koga je rekao da je znao od 1979. godine.

Čak i pre nego što je ušao u verbalni sukob sa papom Franjom, Vigano je bio umešan u kontroverzu. 2011. godine, kada je vodio Vatikansku državu, italijanski crkvenik se sukobio sa svojim pretpostavljenima, optužujući službenike Vatikana o korupciji. Optužbe su bile vezane za skandal Vatiliks, kada je batler bivšeg pape Benedikta objavio dokumente o tome.

– Vigano se predstavio kao uzbunjivač. Ali, on je takođe imao kompleks progona. Video je teorije zavere oko njega – rekao je Džon Tejvis, koji je u to vreme bio šef Rima za katoličke novinske službe.

Tejvis kaže da Benedikt nije bio impresioniran Viganovim stavovima.

– Poslali su ga 4.000 kilometara dalje u Sjedinjene Države.

Vigano je imenovan za ambasadora Vatikana u oktobru 2011. Većinu vremena je držao „nizak profil“, mada su ga neki optužili da krši crkveni protokol pojavljujući se na mitingu protiv homoseksualnih brakova u Vrhovnom sudu. Obično, ambasadori Vatikana ne uključuju se javno u unutrašnje političke debate druge zemlje.

BURA OKO SEKSUALNOG UZNEMIRAVANJA

Viganove optužbe dolaze u vreme kada papa Franja i katolička crkva pokušavaju da kontrolišu eskalirajuću krizu o seksualnom zlostavljanju koja se širi od Australije do Pensilvanije. U Irskoj, zemlju koja je devastirana sopstvenim skandalima o slučajevima zloupotrebe sveštenstva, papa se više puta izvinjavao proteklog vikenda zbog greha i zločina crkvenih lidera, žaleći što su „neki članovi hijerarhije ćutali“.

Papa Franja je po dolasku u Dablin rekao da deli „bes“ zbog toga što su visokorangirani katolici prikrivali „odvratne zločine“ sveštenika, koji su silovali i zlostavljali decu, i istakao je da je posvećen okončanju tog „zla“. To prikrivanje zločina od strane crkvenih vlasti je, kako je istakao papa, izvor bola i sramote za katoličku zajednicu. Papa je naglasio da je posvećen odstranjivanju iz crkve tog „zla“, bez obzira na moralnu cenu ili količinu patnje.

Irski premijer Leo Varadkar rekao je da i crkva i država imaju istoriju „za žaljenje i sramotu“ i zatražio je od pape da osigura da će žrtve seksualnog zlostavljaja pronaći „pravdu i istinu i isceljenje“.

Skandal o seksualnom zlostavljanju postaje jedna od najvećih kriza u papinstvu pape Franje.

U poslednjih pet godina, mnogi katolici gledali su na Franju kao na čoveka koji bi mogao da modernizujei crkvu i pomogne joj da ponovno stekne verodostojnost. Analitičari koji prate reakciju crkve na seksualna zlostavljanja smatraju da Vatikan nije mogao preduzeti dramatičnije korake koji bi pomogli crkvi da izađe iz skandala i izbegne ponavljanje.

– Svaki novi izveštaj o zlostavljanju na bilo kom nivou stvara sumnju u to da li se delotvorno bavimo sa ovim katastrofalnim problemom – upozorio je prošlog meseca kardinal Šon Omali.

– Ako ne preduzmemo akciju to preti već ionako ugroženom i oslabljenom moralnom autoritetu katoličke crkve – rekao je Omali.

I dok se govori o transparentnosti, crkva i dalje svoje istrage i disciplinske postupke drži podalje od javnosti. Ne objavljuje nikakve podatke o sprovedenim postupcima. Sud koji je trebalo da proceni greh biskupa optuženih za nemar ili prikrivanje takvih zlostavljanja, ukinuo je upravo vatikansko odeljenje koji je trebalo da pomogne u sprovođenju istrage. I, umesto da se javno o tome govori, obično crkveni čelnici daju ostavke bez objašnjenja.

Check Also

CRNA GORA IMA NOVU VLAST, A PRED MILOM SU TRI SCENARIJA..

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića …