Home / TEMA DANA / OPASNE IGRE TURSKE NA KIPRU: KOPNENE JEDINICE SE UTVRĐUJU NA OSTRVU! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

OPASNE IGRE TURSKE NA KIPRU: KOPNENE JEDINICE SE UTVRĐUJU NA OSTRVU! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Turska je poslala tri vozila sa bespilotnim letelicama na aerodrom Gecitkale koji se nalazi u turskom delu Kipra.

Ministar inostranih poslova kiparskih Turaka Kudret Ozersai rekao je da su u ovoj fazi na aerodromu Gecitkale počele da dolaze samo kopnene jedinice za kontrolu, ali još nije postavljen sistem bespilotnih letelica.

„Neke bespilotne letelice koja se nalaze na aerodromu Dalaman stići će u Gecitkale kada jedinica za kontrolu na tlu, koja se sada postavlja, bude operativna“, rekao je on.

Inače, bespilotne letelice koje će pratiti brodove za istraživanje nafte i mornaričke snage Turske na istoku Sredozemlja leteće sa aerodroma Gecitkale.

„Dok Turska ostvaruje svoje pravo na istraživanje energenata u istočnom Mediteranu, turski Kipar omogući će joj letenje bespilotnih letelica sa lokalnog aerodroma“, saopštili su zvaničnici kiparskih Turaka.

Bespilotne letelice, nenaoružane i naoružane, počeće da poleću sa aerodroma Gecitkale od 16. decembra, javila je novinska agencija Demiroren.

Turska je počela da traži naftu i gas na obali Kipra početkom ove godine, otpremivši dva bušača i istražni brod sa bespilotnim sistemom koji ih prate.

Cipras upozorio EU na turske provokacije: Ovo se tiče cele EU i njene bezbednosti

Grčki premijer Aleksis Cipras upozorio je danas na provokativne turske akcije bušenja u okviru ekskluzivne ekonomske zone Kipra (EEZ), kada je stigao na samit EU u Sibiu, u Rumuniji.
Cipras je rekao da se pitanje provokacije Turske „tiče cele Evropske unije, a ne samo Kipra“, prenela je ANA.

„Međunarodno pravo ne bi trebalo da se krši i Evropska unija bi trebalo da ima jedinstven stav kada se krši međunarodno pravo u njenom regionu“, rekao je Cipras.

(Tanjug/Mediji)

Check Also

PRELEVIĆ: VUČIĆ JE U PAKLU KRIMINALA- BRISELSKIM SPORAZUMOM JE ZAPEČATIO SUDBINU KOSOVA! (VIDEO)

Gost emisije Kota 17 u produkciji HelmKasta je bio Božo Prelević. Prelević je na samom …