Home / TEMA DANA / OPASNO SE ZAKUVAVA: JOŠ DVA AMERIČKA RAZARAČA UŠLA U PERSIJSKI ZALIV, NAKON UDARNE GRUPE BRODOVA

OPASNO SE ZAKUVAVA: JOŠ DVA AMERIČKA RAZARAČA UŠLA U PERSIJSKI ZALIV, NAKON UDARNE GRUPE BRODOVA

Dva ratna broda američke mornarice, naoružana krstarećim raketama „Tomahavk“, ušla su u Persijski zaliv nakon udarne grupe brodova pored obale Omana, za vreme dok Vašington stalno optužuje Teheran za planiranje napada na „američke interese“.

Raketni razarači „Gonzalez“ (DDG-66) i „Mekfol“ (DDG-74) ušli su Ormuski moreuz u četvrtak popodne, izvestio je američki pomorski institut (USNI). Njihova plovidba nastavljena je “bez izazova” ili “uznemiravanja” od strane Revolucionarne garde Irana, uprkos vrelim napetostima između Teherana i Vašingtona, navode izvori iz odbrane.

Dva razarača sada su u neposrednoj blizini drugih američkih ratnih brodova u regionu koje je Vašington uputio ranije ovog meseca kako bi se uhvatili u koštac s onim što su Sjedinjene Američke Države nazvale „pojačanom iranskom spremnošću za obavljanje ofanzivnih operacija protiv američkih snaga i naših interesa“. Još uvek nije ponuđen nikakav dokaz koji bi podržao te tvrdnje.

Udarna grupa brodova na čelu sa nosačem aviona „Abrahamom Linkolnom“ (CVN-72) sa strateškim bombarderima, spremna je kod obale Omana, dok je amfibijski jurišni brod „Kirsardž“ u četvrtak bio kod obale Ujedinjenih Arapskih Emirata. B-52 bombarderi su takođe započeli svoje vazdušne operacije iz američke baze u Kataru, dok Vašington nastavlja da nagomilava svoje snage.

Dok SAD i dalje insistiraju na tome da ne traže rat s Iranom, u sredu je Stejt department naredio evakuaciju osoblja iz američke ambasade u Bagdadu i konzulata u Erbilu.

Ako bi SAD pokrenule vojni napad s mora, USNI navodi da bi “najbolje to mogao učiniti izvan Persijskog zaliva” da bi američku mornaricu držao dalje od dometa iranskih protivbrodskih projektila.

Teheran, koji je nazvao američko zveckanje oružjem „psihološkim ratom“, navodi da je Iranska Republika spremna da se brani od svakog agresivnog čina, ali da rat sa SAD i njihovim saveznicima ne smatra „opcijom“.

„Nismo zainteresovani za eskalaciju napetosti u našem regionu, jer ako nešto krene naopako, svi će izgubiti, uključujući Iran, uključujući SAD, uključujući sve zemlje u regionu“, saopštio je iranski ambasador u Ujedinjenim nacijama Madžid Taht Ravanči.

(Vostok)

Check Also

MENTORI KOSOVSKE NEZAVISNOSTI GURAJU RADIKALIZACIJU- I OVO NIJE KRAJ!

Najnovije zaoštravanje situacije na severu Kosova pokazuje da se onaj ko je odlučio da istera …