Home / TEMA DANA / OŠTAR GOVOR AMERIČKOG PROFESORA: POD HITNO ODBACITI IDEJU VELIKE ALBANIJE, A FRANCUSKA I HOLANDIJA BI TREBALO DA SE STIDE“

OŠTAR GOVOR AMERIČKOG PROFESORA: POD HITNO ODBACITI IDEJU VELIKE ALBANIJE, A FRANCUSKA I HOLANDIJA BI TREBALO DA SE STIDE“

Albanija i Kosovo bi u potpunosti trebalo da napuste ideju o “Velikoj Albaniji” zato što bi to moglo da ima destabilizirajuće i katastrofalne posledice, kaže Daniel Server, američki profesor i poznavalac prilika na Balkanu.

On je juče učestvovao na konferenciji “Sjedinjene Američke Države na Zapadnom Balkanu”, gde se osvrnuo i na to što Severna Makedonija i Albanija nisu dobile datum za početak pregovora sa EU.

U vezi sa tom odlukom, Server je rekao da bi Francuska i Holandija trebalo da se stide svog stava prema Albaniji i Severnoj Makedoniji, ali da to ne bi trebalo da spreči Albaniju da napreduje i nastavi da insistira na članstvu, „što se neće dogoditi, eventualno još nekoliko godina, čak i da se otvore pregovori“.

– Ova država je postigla fantastičan napredak, članica je NATO-a i kandidat za članstvo u EU. Pre 22 godine zemlja je bila u haosu sledeći piramidalne šeme. Prošli ste kroz spektakularni ekonomski razvoj i ispunili kriterijume za otvaranje pregovora, političke okolnosti su to zaustavile. Francuska i Holandija bi trebalo da se stide onoga šta su uradile sa Albanijom i Severnom Makedonijom – rekao je on, prenosi „Kossev“.

Kako je kazao, pitanje je kako odgovoriti na veliko kašnjenje u prepoznavanju dostignuća na koje su Skoplje i Tirana ponosni. Naveo i da razume razočarenje i frustraciju, ali i da ih to „neće pomaknuti napred“.

– Odgovor je u posvećenosti reformama, vi ste i dalje kandidat koji može napredovati čak i bez takozvanih pregovora. Oni ne bi trebalo da odgađaju sprovođenje evropskog pravnog okvira. Većina koristi dolazi iz reformi koje ćete sprovesti. Ovo kašnjenje će odložiti eventualni ulazak koji se ionako neće dogoditi dugi niz godina – kazao je Server.

Naveo je i da postoje dva glavna pitanja, vladavina zakona i političko ponašanje.

– Umorni ste od onih koji propovedaju vladavinu zakona, treba vam to ne zbog nas već zbog vas samih, vaše su institucije bolje, ali nedostaje vam kultura zakonitosti, nije lako i priznajem da i u Americi ima nedostataka, ali vladavina zakona mora preovladati – rekao je Server.

Kako je dodao, pitanje je i da li će Albanci živeti u šest različitih balkanskih zemalja ili će osporiti teritorijalni sporazum?

– Albanija i Kosovo bi morali da zahtevaju promenu granica. Vašington i Berlin to nikada ne bi prihvatili, bilo bi katastrofalnih i destabilizirajućih posledica. Albanija i Kosovo moraju da se pobrinu o svojim unutrašnjim problemima da bi održali dobre odnose i negovali dobre odnose sa Albancima koji žive u drugim zemljama. Ni u čemu vas Francuska i Holandija ne mogu sprečiti da napravite takvu Albaniju i nadam se da ćete napraviti pravi i mudar izbor – zaključio je on.

Check Also

DR MIROVIĆ: ISTINA O HAOSU U CRNOJ GORI- SLEDI EPILOG KOJI NIKO NE OČEKUJE! (VIDEO)

Gost medijskih kuća „Centar”, i „Srbin.info”, u emisiji „Intervju”, bio je profesor Pravnog fakulteta Prištinskog …