Home / TEMA DANA / OSVETA I NAJSTRAŠNIJI SCENARIO ZA TURSKU: Erdogan nije predvideo da Rusija može ući u savez sa Kurdima

OSVETA I NAJSTRAŠNIJI SCENARIO ZA TURSKU: Erdogan nije predvideo da Rusija može ući u savez sa Kurdima

rusija- putin- rat
Konflikt sa Rusijom i ujedinjenje sirijskih i turskih Kurda dva su najveća košmara turskog predsednika Redžepa Tajipa Edogana, navodi nemačka radio-stanica “Dojčefladnfunk”.

Ruska vojna operacija u Siriji “pomrsila” je sve konce Erdoganove politike i drastično promenila ravnotežu snaga na Bliskom istoku.

Odjednom je postalo jasno da je “zabranjena zona za letove” na severu Sirije sada nemoguća, a namera Ankare da napravi “pojas bezbednosti” od 120 kilometara na tursko-sirijskoj granici postala je neostvarljiva.

Erdogan sada mora uzeti u obzir rusku tačku gledišta, navodi novinar nemačkog radija Rajnhard Baumgarten.

Turski lider je verovao da, u vojnom pogledu, sirijski Kurdi ne predstavljaju pretnju po Tursku. Ali, stvari su se promenile.

Kurdi u Turskoj i Siriji mogu se vrlo lako ujediniti, a tada će borba protiv njih preći u vrlo opasnu fazu, jer takozvanu antiterorističku operaciju u Turskoj mnogi Kurdi nazivaju etničkim čišćenjem, navode nemački mediji.

Predsednika Turske zadesili su veliki problemi. Iznenada je shvatio da je ranjiv na svim frontovima, i unutrašnjim i međunarodnim.

Erdogan nije predvideo da Moskva može ući u savez sa Kurdima, koji su postali značajan vojni faktor u regiji, i realizovati najstrašniji scenario za njegovu političku karijeru, zaključuje Baumgarten.

(Vestionline)

Check Also

HAMAS GRANATIRAO HEMIJSKO POSTROJENJE U IZRAELU! PRETI PAKAO! NETANJAHU NAREDIO: UDAR SA 1.000 BOMBI NA GAZU! U SUKOB SE UKLJUČIO I LIBAN

Stravično krvoproliće na Bliskom istoku nastavljeno je i u noći između četvrtka i petka kada …