Home / ZANIMLJIVOSTI / FEBRUAR JE ŽENSKI MESEC: Evo zašto ga zovu prevrtljiv i zbog čega je poseban..

FEBRUAR JE ŽENSKI MESEC: Evo zašto ga zovu prevrtljiv i zbog čega je poseban..

zena- muskarac- saputanje
Februar je jedini ženski mesec u godini, a mnogi tvrde da je upravo zato – prevrtljiv. Ima li istine u tome?

Otkrivamo vam zanimljive detalje o ovom mesecu koje možda niste znali.

1. Februar je drugi mesec po gregorijanskom kalendaru, kojem mnogi pridodaju epitet prevrtljiv. Iako zlobnici tvrde da je prevrtljivost usko povezana s ‘ženskošću’ ovog meseca, ona se zapravo odnosi na meteorološke prilike, odnosno vreme koje u drugom mesecu može varirati od izuzetnih hladnoća i dubokog snega do prolećnih temperatura.

2. Reč je o najkraćem mesecu u godini koji ima 28 dana, a u slučaju prestupne godine jedan dan više. Tokom istorije zabeležen je kraći period u Rusiji, Švedskoj i Finskoj kada je februar imao trideset dana, zbog posebnog računanja vremena i postepenog prelaska sa julijanskog na gregorijanski kalendar.

3. Ametist je zaštitni kamen osoba rođenih u februaru. Reč je poludragom kamenu ljubičaste boje, koji se nekada povezivao s plemstvom, pa je do današnjih dana ostao simbolom lepote i prefinjenosti. Ametist je kamen smirenosti, zadovoljstva i sreće koji uklanja negativne osećaje.

4. Ljubičica je zaštitni cvet februar koja dolazi u različitim nijansama od izrazito plave do kremasto žute, a simbol je vernosti, pokornosti i čednosti.

(zadovoljna.hr)

Check Also

SUTRA SU BLAGOVESTI: U SLEDEĆIH 7 DANA MORATE DA URADITE OVO, ILI ĆE VAM GODINA BITI JAKO LOŠA

Praznik Blagovesti je jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika koji se slavi se u znak …