Home / TEMA DANA / OTKRIVEN RUSKI PLAN ZA KOSOVO- SRBIMA DONOSI JEDNU VELIKU STVAR!

OTKRIVEN RUSKI PLAN ZA KOSOVO- SRBIMA DONOSI JEDNU VELIKU STVAR!

Kosovski čvor ne može biti rešen ukoliko se u istom paketu ne reši i pitanje Republike Srpske, stav je ruskog predsednika Vladimira Putina.

– Zapad, pre svih Amerika, želi da se pitanje Kosova reši izdvojeno od RS, što Rusija neće dozvoliti. Veliko njet čeka ih ako misle da samo parcijalno reše problem. Nećemo dozvoliti da prave razliku između Srba. Bez dogovora za Srpsku neće biti dogovora ni za Kosovo – navode izvori iz diplomatskih krugova.

Sa ovom strategijom prvi čovek Kremlja vrlo brzo će izaći pred predstavnike zapadnih država.

– Očigledno je da Bosna ne funkcioniše i da bi tu mogao vrlo brzo da se stvori problem. Besmisleno je sve to znati i dozvoliti da se na Balkanu otvore dva žarišta. Pored toga za Rusiju je nedopustivo da u oba slučaja, i kada je reč o Kosovu i kada je u pitanju RS, Srbi budu ti koji će ponovo biti žrtve – objašnjavaju sagovornici.

Pravda za Srbe

Ruski lider se, kako objašnjavaju upućeni u diplomatska dešavanja, donekle slaže sa američkim i francuskim predsednicima Donaldom Trampom i Emanuleom Makronom, koji podržavaju podelu.

– Srbi treba da dobiju sever, dok bi enklave dobile specijalan status i tu nema spora. Rusija se zalaže na poštovanju principa i međunarodnog prava, pa ako je Amerika dozvolila Albancima da izađu na referendum, onda i Srbima, kako na Kosovu tako i u Republici Srpskoj, treba dozvoliti da se izjasne u kojoj državi žele da žive. Putin smatra da je ovaj plan najpravedniji za sve strane i, što je najvažnije, to je, po njegovom uverenju, garancija da je mir na Balkanu osiguran – objašnjavaju upućeni u diplomatska dešavanja.

Šef srpske diplomatije nije želeo da govori o ovom konkretnom planu predsednika Rusije. U izjavi ističe da je predsednik Rusije više puta dosad pokazao da je prijatelj i da je iskren u nameri da pomogne Srbiji.

– Posle Romanova Putin je ruski vođa koji najviše pomaže Srbiji – ističe Dačić.

Veštačka podela

Da je vreme za ujedinjenje Srba s obe strane Drine, više puta je ponovio Milorad Dodik, i predsedavajući Predsedništva BiH. Nedavno je Dodik istakao da dolazi novo doba, te da je vreme stradanja iza nas.

– Koliko god prošli vek bio vek stradanja, ovaj vek može biti vek integracije, ujedinjenja srpskog naroda. Mnogi su protiv nas, ima ih ovde iz regiona, a ima ih i izdaleka. Moramo biti pametni, moramo da motrimo i čekamo geopolitičku situaciju koja bi nam dala osnova da to učinimo na jedan normalan način, bez ikakavih stradanja i nasilja. Narod koji je veštački podeljen treba da se ujedini jer nas vezuje isti jezik, kultura i način života – rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Moskva ne priznaje Kosovo, ima pravo veta u SB UN, koje je dosad i koristila.

– Rusija, to je politika predsednika Putina, pre svega podržava međunarodno pravo. A to se zasniva na činjenici da narodi moraju da se opredele kako žele da žive. To je pokazano na Krimu, posle referenduma to je i urađeno. Na Kosovu toga, naravno, nije bilo. Da je Rusija imala ovu snagu, koju ima sada u Putinovo vreme, pitanje je kako bi se stvari odvijale – naveo je Dodik.

Ivanović: Prirodno rešenje

Milan Ivanović, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici i jedan od lidera Srba, smatra da je Putinov predlog ozbiljan, te da nudi rešenje srpskog pitanja.

– Time bi Srbi dobili priliku da ne budu rasuti po raznim država, sprečila bi se situacija da drugi narodi dobiju sve, a Srbi ništa. Rešenje pitanja RS u kontekstu Kosova jeste prirodno jer su danas Srbi u neustaškoj Hrvatskoj, albanskom Kosovu i Severnoj Makedoniji i džihadističkoj Bosni obespravljeni. Ovim rešenjem obezbedio bi se trajni mir, koji ne bi bio na štetu Srba – ističe Ivanović.

Spasić: Nijedna granica nije trajno definisana

Spoljnopolitički analitičar Zoran Spasić mišljenja je da nijedna granica, pa ni britanska ili nemačka, nisu trajno definisane.

– Jasan je trend fragmentisanja granica, sada na svetu imamo 193 zvanično priznate države, a prema procenama, do kraja ovog veka postojaće 400 država. Putinov plan jeste dobar i najrealniji je. Ipak, njegova realizacija umnogome zavisi od okolnosti u međunarodnoj zajednici, kao i od situacije u regionu – precizira Spasić.

Bjegović: Najispravnije rešenje

Srpski narod ima isto pravo na reciprocitet, pošto je Albancima dato pravo ujedinjenja svih Albanaca u jednu državu tj. stvaranja „velike Albanije“, ne vidim zašto i Srbi ne bi imali isto pravo da žive u jednoj državi, a da pritom ne otimaju teritoriju drugih naroda i država, smatra Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost.

Po njegovoj oceni, Putinov stav je ispravan jer predviđa da se konačno status Kosova reši razgraničenjem, dok bi istovremeno otvaranje pitanje RS omogućilo srpskom narodu da se referendumom izjasni gde želi da živi.

– Upravo bi se na ovaj način omogućio trajni mir i prosperitet balkanskih zemalja – objašnjava Bjegović.

Činjenice

Republika Srpska formirana je 9. januara 1992.

Prvi predsednik bio je Radovan Karadžić, dok su potpredsednici bili Biljana Plavšić i Nikola Koljević

RS samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije

Jedan je od dva ravnopravna entiteta Bosne i Hercegovine

U sastavu Srpske je 57 opština i 7 gradova

Činjenice

Prema rezoluciji 1244 SB UN cela teritorija KiM, pravno gledano, nalazi se u sastavu Srbije

Posle NATO bombardovanja, koje je trajalo 78 dana, UNMIK je u junu 1999. preuzeo vlast na Kosovu

Skupština Kosova je 17. februara 2008. proglasila nezavisnost

Briselski sporazum, koji su parafirali Ivica Dačić i Hašim Tači, postignut 19. aprila 2013.

Tim dokumentom Priština se obavezala na formiranje ZSO, ali do danas tu obavezu nisu ispunili

Odlukom Haradinaja 11. novembra prošle godine uvedene su takse na srpsku robu i od tada nema dijaloga.

(Srpski telegraf)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …