Home / TEMA DANA / OTKRIVENI DETALJI RAZGOVORA PUTINA I VUČIĆA: U slučaju okupacije severa Kosova ruski avioni stižu za dva sata, sa ovom silom koja se krije u njima…

OTKRIVENI DETALJI RAZGOVORA PUTINA I VUČIĆA: U slučaju okupacije severa Kosova ruski avioni stižu za dva sata, sa ovom silom koja se krije u njima…

U slučaju pokušaja okupacije severa pokrajine ili novog pogroma Srba, Rusija bi odmah Srbiji poslala značajnu vojnu pomoć.

Ruska Federacija je potpuno odlučna da Srbe na Kosovu svim sredstvima brani od eventualnog napada. U slučaju pokušaja nekog novog pogroma nad Srbima u južnoj pokrajini ili albanske operacije koja bi imala za cilj okupaciju severnog dela Kosmeta, Moskva bi Srbiji u najkraćem roku poslala značajnu vojnu pomoć.

Ovo je jedna od ključnih poruka koju je Vladimir Vladimirovič Putin prekjuče u telefonskom razgovoru preneo srpskom kolegi Aleksandru Vučiću.

Gotovi planovi

Srbija, koju je predsednik Putin i zvanično definisao kao “najvažnijeg partnera i saveznika u Evropi” može, tvrde izvori Informera iz Kremlja, da računa na maksimalnu pomoć i zaštitu.

– Vladimir Vladimirovič Putin je pre izvesnog vremena lično izdao nalog generalima i drugim vojnim stručnjacima da detaljno razrade planove interventne vojne pomoći koja bi u slučaju krajnje nužde bila poslata Srbiji. Ti planovi predviđaju da bi ruski avioni u roku od najviše dva sata mogli da dolete do Kosova i dejstvuju u cilju zaštite srpskih državnih i nacionalnih interesa. Takođe, razrađen je i detaljan plan za prebacivanje najobučenijih ruskih specijalaca u Srbiju. Procena je da bi u roku od 24 časa u Srbiju, to jest na Kosovo moglo da bude prebačeno njih najmanje dve hiljade – prenosi naš sagovornik.

Na naše pitanje kako bi ruski avioni doleteli do Srbije jer je sasvim izvesno da NATO zemlje koje sa svih strana okružuju našu zemlju ne bi dozvolile prelet, visokopozicionirani funkcioner ruske države, odgovara kontrapitanjem:

– A da li vi zaista mislite da bi se Bugari ili Rumuni ili Mađari usudili da obore ruske avione?! Ne zaboravite da je Rusija najmoćnija vojna sila na svetu i da mi imamo načine da efikasno neutrališemo svaku opasnost. To odlično znaju i u NATO, tako da ne verujem da bi se usudili da zbog Kosova i Albanaca rizikuju veliki evropski, a možda i svetski rat…

Inače, kako saznajemo u ‘strategiji za odbranu Srbije’ navodi se i mogućnost dejstvovanja po neprijateljskim ciljevima na Kosovu i iz velike udaljenosti.

– Rusija raketnim sistemima iz Crnog mora, ali i sa drugih lokacija može da dejstvuje po neprijateljskim ciljevima na Kosovu. Nema te sile koja će nas sprečiti da zaštitimo Srbe – kategoričan je naš izvor.

Da u ovim tvrdnjama našeg sagovornika iz Kremlja i te kako ima istine govori i podatak da su svi važniji srpski, ruski, ali i evropski mediji juče preneli informaciju da je Putin tokom prekjučerašnjeg telefonskog razgovora sa predsednikom Vučićem rekao da onaj ko napadne Srbiju mora da računa da bi tako napao i Rusiju.

– Ovo je veoma snažna poruka sračunata da upozori zapadne lidere da im ne padne na pamet da se u Srbiji i na Kosovu igraju ratnih igara. Karte su sada bitno drugačije podeljene, Srbi više nisu u poziciji samo da slušaju i ispunjavaju naloge – zaključio je juče komentator britanskog javnog servisa BBC.

Opasne ideje

I dok niko od zvaničnika u Beogradu juče nije hteo da komentariše naša saznanja, Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje kaže da je jako važno da ceo svet zna da Srbija ima Rusiju za saveznika jer to mnoge može odvratiti od opasnih ideja.

– Predsednik Putin je predsedniku Vučiću rekao da je spreman da u slučaju bilo kakve direktne agresije pomogne Srbiji i to je za nas od izuzetnog značaja. Ta garancija nam daje manevarski prostor da se čvršće ponašamo u odbrani naših nacionalnih interesa. Mi tu pomoć nećemo zloupotrebiti, ali je dobro znati da imamo jednu takvu veliku silu na našoj strani koja je i konkretnim koracima spremna da se uključi ako nam ustreba pomoć – poručuje Deđanski.

Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji, ističe da u ovim teškim vremenima Rusija svakodnevno konkretnim potezima dokazuje da nam je prijatelj.

– Neki sa Zapada, koji nam se deklarativno predstavljaju kao prijatelji, pokazuju da definitivno to nisu. Iako imamo moćnog prijatelja Rusiju, treba da učinimo sve kako bi se izbegao vojni sukob. Istovremeno treba svima da damo do znanja da smo rešeni da branimo srpski narod, Srbiju i srpske interese. U tom poslu neko može da nam pomogne, ali niko ne može da nas zameni – podvlači Karan.

(Informer.rs)

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …