Home / TEMA DANA / PANIKA RASTE: SVETSKE BANKE SE SPREMAJU ZA GUBITKE USRED KOLAPSA AMERIČKIH HEDŽ FONDOVA

PANIKA RASTE: SVETSKE BANKE SE SPREMAJU ZA GUBITKE USRED KOLAPSA AMERIČKIH HEDŽ FONDOVA

Svetske banke mogle bi izgubiti više od šest milijardi dolara zbog propasti američke investicione kompanije „Arhegos kapital“, objavio je Rojters. Regulatori pažljivo prate situaciju dok se širi panika oko mogućih razmera krize.

Iznenadna likvidacija preduzeća „Arhegos kapital“ iz Njujorka, milijardera Bila Hvanga, izazvala je hitnu prodaju imovine vrednosti veće od 20 milijardi dolara, zbog čega su neke od najvećih svetskih investicionih banaka pretrpele milijarde dolara gubitka.

Kako navodi milijarder, investitor Majk Novograc, kolaps „Hvangovog fonda“ mogao bi da predstavlja „najspektakularniji gubitak bogatstva u istoriji“.

Problemi su započeli prošle nedelje kada je prodaja akcija medijskog giganta „ViacomCBS“ pokrenula gubitke i za kompaniju „Arhegos“, navode izvori.

Akcije „ViacomCBS“ srušile su se za 23% prošle srede nakon što je medijska kompanija prodala akcije po ceni koja je umanjila njegovu vrednost. Akcije su nastavile da opadaju, pokrećući alarme kod glavnih brokerskih kuća „Arhegosa“ i podstičući ih da potroše zalihe u svim investicijama „Arhegosa“.

Prema izvorima, „Goldman Saks“ i „Morgan Stenli“ u petak su hitno prodali akcije.

U međuvremenu, investicione banke „Nomura“ i „Kredit Svis“ upozorile su investitore da se suočavaju sa velikim gubicima. Akcije u japanskoj „Nomuri“ pale su za 16%, a  u „Kredi Svisu“ za 14%.

„Nomura“ je već upozorila da se suočava sa mogućim gubitkom od dve milijarde dolara, dok je „Kredi Svis“ saopštio da će njeni gubici biti „izuzetno značajni“, prenosi Rojters.
Analitičari procenjuju da bi gubici švajcarske banke mogli iznositi četiri milijarde dolara.

„Kredi Svis“ je saopštila je da „značajan hedž fond sa sedištem u Americi nije ispunio obaveze po pozivima za maržu upućenim prošle nedelje“, a to je značilo da su ona i druge banke bile primorane na „proces napuštanja ovih pozicija“.

„Dojče banka“ je navela da je značajno rizikovala svoju izloženost „Arhegosu“, ali da nije pretrpela nikakve gubitke, i da upravlja svojim „nematerijalnim preostalim pozicijama klijenata“, na kojima nije očekivala gubitak, prenosi RT.

Američka Komisija za hartije od vrednosti saopštila je juče da „nadgleda situaciju i da komunicira sa učesnicima na tržištu od prošle nedelje“, dok se širi panika oko mogućeg obima gubitaka zbog prinudne likvidacije „Hvangovog fonda“.

Regulatori u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i Japanu takođe su rekli da prate razvoj događaja.

Investitori u međuvremenu izražavaju zabrinutost da puni uticaj problema „Arhegosa“ nije ostvaren. Posmatrači tržišta podsetili su da su samo u februaru hedž fondovi pretrpeli velike gubitke na kratkim pozicijama tokom propadanja Gejm stop deonica.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …