Home / TEMA DANA / PANIKA U SAD! AMERIČKA MATA HARI ZBRISALA U IRAN SA OPASNIM DOKUMENTIMA: ODALA SVE PODATKE I KODNO IME TAJNE MISIJE PENTAGONA (VIDEO)

PANIKA U SAD! AMERIČKA MATA HARI ZBRISALA U IRAN SA OPASNIM DOKUMENTIMA: ODALA SVE PODATKE I KODNO IME TAJNE MISIJE PENTAGONA (VIDEO)

Bivši američki kontraobaveštajac službe Američkog vazduhoplovstva, Monika Elfride Vit, koja je prebegla u Iran, optužena je za otkrivanje tajnih informacija.

Ona je optužena za odavanje tajni vladi u Teheranu, uključujući kodni naziv i tajnu misiju jednog programa Pentagona. Američko državno tužilaštvo je navelo da je Vitova (39) prebegla u Iran 2013. godine, nakon što je prisustvovala skupu u toj zemlji, čiji cilj je bio „osuda američkih moralnih standarda“.

Ona je nedostupna američkoj pravdi, kao i još četiri iranska hakera, koji su, kako navode tužioci, koristili informacije koje im je ona pružala protiv njenih bivših kolega u američkoj obaveštajnoj zajednici. Četvorica Iranaca delovala su za račun Iranske revolucionarne garde, naveli su tužioci, i za njima su raspisane poternice.

Prema optužnici, Vitova, koja je napustila američko ratno vazduhoplovstvo 2008. godine i kasnije radila po ugovoru za Ministarstvo odbrane, otkrila je Irancima kodno ime i poverljivu misiju jednog specijalnog pristupnog programa Pentagona.

Ona je, takođe, istraživala privatne informacije o kolegama sa kojima je radila i stvorila je ono što vlada naziva „ciljanim paketima“ za upotrebu od strane iranske vlade. U Tužilaštvu nisu želeli da kažu u kojoj meri su njena otkrića ugrozila američke obaveštajne operacije u Iranu.

Prema optužnici, Iranci su Vitovu, kada su prvi put stupili sa njom u kontakt, ocenili kao dobro obučenu. Ona im je rekla da voli svoj posao i da nastoji da svoje znanje stavi „u službu dobra, umesto zla“, i izrazila zahvalnost Irancima što su joj pružili tu mogućnost.

U poruci neimenovanoj osobi ona je kasnije navela: „Ukoliko sve drugo propadne, mogu i da izađem u javnost sa tim programom i učinim ono što je učinio Edvard Snouden“, bivši službenik Nacionalne bezbednosne agencije po ugovoru, koji je javno objavio američke poverljive informacije u vezi sa prisluškivanjima širom sveta, uključujući i saveznike SAD. Snouden je prebegao u Rusiju.

Former Air Force officer charged with espionage, accused of helping Iran

A former Air Force intelligence specialist was charged with espionage by the Department of Justice on Wednesday, as she faces accusations of revealing highly-classified information to Iran. 39-year-old Monica Witt is still believed to be in Iran, placing her beyond the immediate reach of American justice. https://cbsn.ws/2TMV7ej

Pubblicato da CBS Evening News with Jeff Glor su Mercoledì 13 febbraio 2019

Check Also

SRĐA TRIFKOVIĆ: ZNA VUČIĆ JAKO DOBRO ŠTA I KAD TREBA DA POTPIŠE (VIDEO)

Srđa Trifković je u intervjuu za Helm kast izneo precizne insajderske podatke o Vučićevoj ekvilibristici …