Home / TEMA DANA / LAZANSKI OTKRIO KO ĆE BITI PRVA META RUSKOG NUKLEARNOG UDARA

LAZANSKI OTKRIO KO ĆE BITI PRVA META RUSKOG NUKLEARNOG UDARA

Na Univerzitetu Megatrend u Beogradu održana je prva sesija Megatrend foruma, a na ovom uvodnom predavanju govorio je naš novinar i analitičar Miroslav Lazanski.

Analitičar Lazanski je govorio na temu Međunarodnog položaja Srbije, sa posebnim osvrtom na bezbednost i na navigaciju međunarodnog geopolitičkog prostora Republike Srbije.

Predavanju su prisustvovali rektor Univerziteta Megatrend Miodrag Jevtić, državni sekretar Aleksandar Gajović, bivši premijer Srbije i potpredsednik Vlade Jugoslavije Nikola Šainović, akademik Ljubiša Rakić, i mnogi drugi eminentni gosti.

Lazanski je predavanje počeo pregledom puta koji je Srbija prešla od raspada Jugoslavije, pa do danas.

Najviše u oči upadaju greške koje su bivše vlasti počinile, u geopolitičkom prostoru devedesetih godina, kao što je dopuštanje Hrvatima da iskoriste Pokret Nesvrstanih tokom lobiranja za svoju nezavisnost, ali i katastrofalne greške načinjene posle 5. oktobra, kada su tadašnje vlasti čvrsto „privezale“ srpsku spoljnu politiku za NATO „brod“.

– Vlast koja je došla posle 5. oktobra nije diversifikovala svoju spoljnu politiku, nego se oslanjala pre svega na NATO, Vašington i Brisel. Moskva, a posebno Peking, bili su potpuno ignorisani. Sve do 2012 godine, do dolaska Srpske napredne stranke na vlast, imali smo jednu isključivu orijentaciju na Zapad.

Taj zaokret rezultira sve jačom vojnom, ekonomskom i diplomatskom pozicijom Srbije na međunarodnom planu.

– Posle 2012 godine počeli smo da se više bavimo odnosima sa Moskvom i sa Kinom, prvo na ekonomskom planu, a potom i na političkom planu, tako da je danas spoljna politika Srbije dobro uravnotežena, imamo korektne odnose sa Briselom, a odlične odnose sa Kinom i Rusijom.

Naš analitičar je zatim na sasvim dobar način okarakterisao put Srbije u Evropsku uniju.

– Naš put u EU nije dovođen u pitanje, ali za ljubav je potrebno dvoje, i potrebno je videti da li će nam biti uzvraćena ta ljubav.

O politici vojne neutralnosti koju vodi naša zemlja gospodin Lazanski je rekao da je odlično rešenje, a evo i zašto:

– Ono što je takođe bitno napomenuti je da posle 2012 godine, naša vojna politika jasno definisana kao vojna neutralnost, i to se pokazalo kao izuzetno dobro rešenje, i mogu vam reći, da je onaj ko je to definisao i uradio uradio jako dobru stvar.

Takva politika je izuzetno ispravna, pogotovo u kontekstu sadašnje bezbednosne situacije u Evropi, po pitanju izlaska SAD iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa.

Zatim se Lazanski osvrnuo i objasnio probleme koji mogu proisteći iz takvih kratkovidih poteza Zapada, pre svega SAD. Zemlje koje dozvole da Amerikanci stacioniraju svoje rakete na njihovoj teritoriji, i upere ih prema Rusiji će imati strahovite posledice u slučaju zaoštravanja situacije.

– Onaj koji stavlja te rakete je prva meta ruskog nuklearnog udara.

On se zatim osvrnuo na vojnu saradnju koju Vojska Srbije održava sa NATO članicama i sa Oružanim snagama Ruske Federacije. Dok vežbe sa NATO snagama predstavljaju uglavnom sanitetske vežbe sa zemljama članicama iz okruženju, poput Bugarske i Rumunije, vežbe sa Rusima imaju borbeni karakter, i predstavljaju pravu proveru borbene sposobnosti Vojske Srbije.

Povodom pritisaka zemalja NATO alijanse, da Srbija popusti pod njihovim pritiscima, kao na primer Hrvatska, naš analitičar je rekao sledeće:

– Za sada odolevamo pritiscima NATO, i nećemo slati trupe na granice Rusije, pošto ne želimo da se suočimo sa ruskom vojskom kao što su neke susedne zemlje to uradile. Hrvatska je na primer poslala trupe u Baltičke države, na granice Rusije. Nikada srpski vojnik nije bio ni na Istočnom frontu, za razliku od Hrvata. Niti konfrontiran sa ruskim vojnim snagama. Mi to ne želimo i nećemo da dozvolimo. NATO vojnici sa balkana su treća liga oni će biti i ostati topovsko meso za alijansu.

Pred sam kraj predavanja Lazanski je objasnio zašto je Srbije regionalna vojna sila, posebno sa izuzetnim jačanjem vojske poslednjih godina. Vojni budžet Republike Srbije je povećan za 35 posto u odnosu na prethodnu godinu, avijacija dobija nove MiG-ove, koji je čine nepobedivom u celom regionu, dok kopnena vojska dobija veliki broj novih borbenih vozila i ličnog naoružanja, za šta bi izdvojili unapređenu verziju tenkova T-72 koje će Srbija dobiti od Rusije.

Check Also

ŠOK OTKRIĆE INSAJDERA: SVE ČEŠĆE FALSIFIKUJU MLEKO- EVO KAKO SE TO RADI I ZAŠTO..

Nemoguće je da je proizvođačka cena 56 dinara, a da ga na rafu vidite za …