Home / TEMA DANA / Patrijarh ruski Kiril: Nikolaj je žrtvovao krunu, carstvo i život za Srbiju!

Patrijarh ruski Kiril: Nikolaj je žrtvovao krunu, carstvo i život za Srbiju!

Ruski i srpski patrijarsi Kiril i Irinej osveštali su danas u Beogradu, u Devojačkom parku, spomenik Nikolaju II Romanovu, „caru koji je žrtvovao krunu, carstvo i život da bi spasio Srbiju“.

kiril- patrijarh- rusija 1
Ruski patrijarh pred spomenikom poslednjem ruskom caru, jedinom van Rusije

„O caru Nikolaju se toliko mnogo može reći, ali najkraće je da je žrtvovao krunu, carstvo i život da bi spasio Srbiju“, rekao je patrijarh Kiril na svečasnosti kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Patrijarh je izrazio zadovoljstvo što velike žrtve i dela cara Nikolaja II nisu zaboravljena, i što je u Srbiji podignut prvi spomenik van Rusije, u Evropi, posvećen velikom ruskom caru.

Nikolić je poručio da spomenik u srcu Beograda sija u slavu mučenika Nikolaja II kao znak večne pobede istine – dobrote i pravde, vladarske i ljudske žrtve, za vrednosti veće od čoveka i cara, veće od života.

Prema njegovim rečima, spomenik je novi simbol starog prijateljstva, mesto na kojem ćemo se podsećati se vrednosti zajedničke istorije a i procenjivati prijateljstva.

„Kao da je jedna ruka ispisivala stranice istorije Srbije i Rusije. Bez obzira na vreme i mesto, bez obzira na društveno uređenje, na to ko je na vlasti i kako se ta vlast naziva, borba za slobodu, često za goli život … zajedničke su karike u svetom lancu trajanja sprskog i ruskog naroda, Srbije i Rusije“, rekao je Nikolić i dodao da je baš jedna od tih karika tragična sudbina cara Nikolaja i njegove porodice.

Predsednik je podsetio da je patrijarh Kiril svojevremeno rekao da i danas postoje mnogi koji bi hteli da se zauvek zatre sećanje na carske mučenike i dodao da današnjim činom Srbija pokazuje da se to neće nikada desiti.

„Beograd danas među svoje najlepše istorijske priče sa zahvalnošću i čašću upisuje i spomenik ruskom caru Nikolaju II Romanovu, poklon ruskog istorijskog društva, dar Ruske federacije Srbiji“, kazao je predsednik i naveo da je on delo najpoznatijih ruskih skulptora Andreja Kovačuka i Genadija Pravotvorova.

Svečanosti su prisustvovali brojni građani, vladike, ministar Velimir Ilić, gradonačelnik Siniša Mali, ambasador ruske federacije Aleksandar Čepurin.

(Beta)

Check Also

„NEĆE BITI MAĐARSKE NI SRBIJE, EVROPA POSTAJE AMERIKA“ Orban izneo mračne prognoze, tvrdi da je ovo PLAN BRISELA

Brisel ima tajni plan po kom bi Evropa trebalo da se pretvori u kopiju Sjedinjenih …