Home / TEMA DANA / Patrijarh ruski Kiril: Nikolaj je žrtvovao krunu, carstvo i život za Srbiju!

Patrijarh ruski Kiril: Nikolaj je žrtvovao krunu, carstvo i život za Srbiju!

Ruski i srpski patrijarsi Kiril i Irinej osveštali su danas u Beogradu, u Devojačkom parku, spomenik Nikolaju II Romanovu, „caru koji je žrtvovao krunu, carstvo i život da bi spasio Srbiju“.

kiril- patrijarh- rusija 1
Ruski patrijarh pred spomenikom poslednjem ruskom caru, jedinom van Rusije

„O caru Nikolaju se toliko mnogo može reći, ali najkraće je da je žrtvovao krunu, carstvo i život da bi spasio Srbiju“, rekao je patrijarh Kiril na svečasnosti kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Patrijarh je izrazio zadovoljstvo što velike žrtve i dela cara Nikolaja II nisu zaboravljena, i što je u Srbiji podignut prvi spomenik van Rusije, u Evropi, posvećen velikom ruskom caru.

Nikolić je poručio da spomenik u srcu Beograda sija u slavu mučenika Nikolaja II kao znak večne pobede istine – dobrote i pravde, vladarske i ljudske žrtve, za vrednosti veće od čoveka i cara, veće od života.

Prema njegovim rečima, spomenik je novi simbol starog prijateljstva, mesto na kojem ćemo se podsećati se vrednosti zajedničke istorije a i procenjivati prijateljstva.

„Kao da je jedna ruka ispisivala stranice istorije Srbije i Rusije. Bez obzira na vreme i mesto, bez obzira na društveno uređenje, na to ko je na vlasti i kako se ta vlast naziva, borba za slobodu, često za goli život … zajedničke su karike u svetom lancu trajanja sprskog i ruskog naroda, Srbije i Rusije“, rekao je Nikolić i dodao da je baš jedna od tih karika tragična sudbina cara Nikolaja i njegove porodice.

Predsednik je podsetio da je patrijarh Kiril svojevremeno rekao da i danas postoje mnogi koji bi hteli da se zauvek zatre sećanje na carske mučenike i dodao da današnjim činom Srbija pokazuje da se to neće nikada desiti.

„Beograd danas među svoje najlepše istorijske priče sa zahvalnošću i čašću upisuje i spomenik ruskom caru Nikolaju II Romanovu, poklon ruskog istorijskog društva, dar Ruske federacije Srbiji“, kazao je predsednik i naveo da je on delo najpoznatijih ruskih skulptora Andreja Kovačuka i Genadija Pravotvorova.

Svečanosti su prisustvovali brojni građani, vladike, ministar Velimir Ilić, gradonačelnik Siniša Mali, ambasador ruske federacije Aleksandar Čepurin.

(Beta)

Check Also

PRELEVIĆ: VUČIĆ JE U PAKLU KRIMINALA- BRISELSKIM SPORAZUMOM JE ZAPEČATIO SUDBINU KOSOVA! (VIDEO)

Gost emisije Kota 17 u produkciji HelmKasta je bio Božo Prelević. Prelević je na samom …