Home / TEMA DANA / PLAN EVROPSKE UNIJE O KOJEM SE MALO GOVORI..

PLAN EVROPSKE UNIJE O KOJEM SE MALO GOVORI..

Države članice EU pripremaju mere koje bi omogućile bankama da zamrznu uloge klijenata ukoliko bi preveliki broj njih krenuo da povlači svoj novac. Drugim rečima, banke bi mogle prosto da blokiraju račun iako klijent nije u minusu – ukoliko bi došlo do „navale“ na banke i građani masovno dođu na šaltere da „izvuku“ svoj novac.

bankomat-lopov-evri

Britanska agencija Rojters prenela je da je imala uvid u dokument datiran od 10. jula u kome se izričito kaže da je „ostvarljiva“ privremena blokada računa klijenata u bankama koje su se našle u teškoćama. Banke bi imale pravo da zamrznu „u izuzetnim okolnostima“ račune klijenata tokom 5 do 20 dana.

Mogući su izuzeci u slučajevima da vlasnici računa moraju da povuku manje sume kako bi „pokrili“ svoje „hitne finansijske obaveze“. O ovom projektu mera već je vođena rasprava 13. jula, a novi sastanak predstavnika država EU najavljen je za septembar.

Nemačka brani plan

Cilj ove mere je da se spreči propast banke čiji bi klijenti masovno krenuli da podižu svoj novac čim se raširi glasina ili istinita informacija o krahu. Ove godine je španska banka Banko popular bankrotirala, pošto su u roku od 48 sati klijenti povukli 3,6 milijardi evra u gotovini.

Različite zemlje EU su podeljene oko ovih najavljenih mera o zamrzavanju novca u bankama. Na čelu grupe zemalja koje brane ovaj plan je Nemačka u kojoj su one već na snazi. U Nemačkoj, naime, zakon dozvoljava da banka, kad se nađe u teškoćama, privremeno blokira račune klijenata.

Garantovani depozit?

Francuske vlasti nisu komentarisale ove informacije, iako u toj zemlji banke nemaju pravo po zakonu da zamrznu depozite klijenata. Ukoliko bi se sve zemlje EU složile oko ovih mera, onda bi predlog novog zakona mogao da dođe na dnevni red Evropskog parlamenta. Ukoliko bi evropski poslanici izglasali zakon, on bi bio obavezan za sve zemlje članice i bez glasanja u nacionalnim parlamentima.

„Zamrznuti računi, kad je banka na ivici propasti, omogućava da se propast izbegne. U tom slučaju klijenti bi izgubili sve što je iznad garantovanog depozita od 100.000 evra“, izjavio je francuskim medijima Filip Krevel, direktor udruženja Krug štednje.

Rana panika

Neke banke strahuju da bi donošenje ovakvih mera smanjilo poverenje štediša koji se više ne bi usuđivali da bankama povere svoju ušteđevinu. Francuski mediji preneli su izjavu Šarlija Banistera iz bankarskog lobija Udruženje za finansijska tržišta (AFME) koji tvrdi da će upravo ovakve mere izazvati pad poverenja i podstaći klijente da „navale na banke“ i ranije nego što bi to inače učinili.

Sve pare blokirane

Analitičari u finansijskim medijima sumnjičavo vrte glavom i na pomen navodno garantovanih 100.000 evra koji bi ostali nedodirljivi. Naime, svi znaju da su se ministri finansija evrogrupe prošle godine otvoreno izjasnili za „kiparsko“ rešenje – tada bankama država nije pritekla u pomoć već su jednostavno depoziti zamrznuti.

(Nataša Jokić / Vesti)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …