Home / TEMA DANA / POČEO PAKAO: IRAN NAPAO TURSKU VOJSKU U SIRIJI BALISTIČKIM RAKETAMA- UNIŠTEN TURSKI SISTEM PROTIVVAZDUŠNE ODBRANE

POČEO PAKAO: IRAN NAPAO TURSKU VOJSKU U SIRIJI BALISTIČKIM RAKETAMA- UNIŠTEN TURSKI SISTEM PROTIVVAZDUŠNE ODBRANE

Nakon što je Iran dao ultimatum Turskoj, zahtevajući hitan prekid okupacije Sirije, a Ankara je ignorisala takav zahtev, snage koje podržavaju Iran izvele su raketni udar na turske trupe na granici koristeći balističke rakete.

Iranske snage koristile su unapređenu verziju sovjetske balističke rakete kratkog dometa. Izvori takođe komentarišu da su balistički projektili uništili turski sistem protivvazdušne odbrane.

Kako se navodi, raketni udar je pokrenut sa teritorije koju kontrolišu iranske snage, međutim, prema službenoj verziji turskih vlasti, Damask stoji iza tog udara.

„Proiranske snage koje se bore na strani režima Bashara al-Assada ispalile su balističke rakete na položaje turske vojske na severu provincije Idlib.

Izrael tvrdi da se radi o raketama srednjeg dometa koja je identična onoj koju su jemenski Huti koristili protiv saudijskih snaga.

Izveštava se da su rakete gađale sistem protivraketne odbrane raspoređen na granici Turske i Sirije “.

Stručnjaci ne isključuju da bi iranske snage mogle ponoviti napad, ali ovog puta na tursku vojsku u Siriji.

Podseća da je rano danas iransko rukovodstvo prekršilo tišinu i na kraju upozorilo turske oružane snage da je strpljenje Teherana pri kraju.

Poruka je poslata u Ankaru preko Iranskog vojnog savetodavnog centra (MAC) u Siriji. U njemu je posebno naznačeno da Turska nastavlja da izvodi masovne artiljerijske napade na položaje proiranske milicije, uprkos neverovatnoj uzdržanosti Teherana.

Webtribune.rs

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …