Home / TEMA DANA / PUTINE, SKLONI SE S PUTA! ERDOGAN HOĆE RAT SA RUSIJOM- OTKRIVENI DETALJI RAZGOVORA..

PUTINE, SKLONI SE S PUTA! ERDOGAN HOĆE RAT SA RUSIJOM- OTKRIVENI DETALJI RAZGOVORA..

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otkrio je detalje telefonskog razgovora koji je vodio s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom nakon eskalacije sukoba u Siriji, gde je u poslednjih nekoliko dana poginulo više od 30 turskih vojnika.

Erdogan je juče na sastanku lidera vladajuće partije izjavio da je i dalje na snazi sporazum koji je Turska 2018. potpisala s Rusijom o deeskalaciji nasilja u Siriji.

Podsećamo, žestoki sukobi između turskih trupa i sirijske armije poslednjih dana u Idlibu otvorili su mogućnost direktnog konflikta između Turske, članice NATO, i Rusije, koja od 2015. čvrsto podržava režim Bašara el Asada.

„Razgovarao sam telefonom s Putinom. Otvoreno sam ga upitao kakva posla on ima u Siriji. Ako želi da zadrži vojnu bazu, u redu, ali neka se skloni s puta da se obračunamo sa sirijskom armijom“, rekao je Erdogan.

Iako nije zvanično potvrđeno, Erdogan i Putin bi trebalo da se sastanu naredne nedelje u Moskvi. Turski predsednik je rekao da zvanična Ankara sada smatra sirijske trupe legitimnom metom.

„Damask je u Idlibu izgubio 2.100 vojnika. Uništili smo nekoliko skladišta hemikalija i oružja. Borba protiv sirijskih snaga je neophodna kako bi se sprečila humanitarna katastrofa. Očekujem da međunarodna zajednica, a naročito NATO, podrži borbu Turske protiv Asadovog režima. Turska intervencija je usledila jer je sirijski narod tražio od nas pomoć. Turska ne želi da se teritorijalno proširi u Siriji i ne treba joj sirijska nafta„, dodao je Erdogan.

U međuvremenu, delegacije Rusije i Turske sastale su se u Ankari i potvrdile da je cilj konsultacija da se smanje tenzije u Idlibu. U ruskoj delegaciji su specijalni izaslanik za Siriju predsednika Rusije Aleksandar Lavrentijev, zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinin i predstavnici ministarstva odbrane, dok tursku delegaciju predvodi zamenik ministra spoljnih poslova Sedat Onal.

Nema milosti: Dron uništio „Pancir S-1“
U odmazdi zbog 34 ubijena turska vojnika u Idlibu uništen je i jedan protivvazdušni sistem „Pancir S-1“ snaga sirijskog režima. „Pancir S-1“, ruske proizvodnje, koji se koristi za uništavanje različitih vazdušnih ciljeva uništen je dronom turske vojske. Radar je bio aktivan tokom napada bespilotne letelice, a snimak je završio na društvenim mrežama.

Pustio migrante u EU

Erdogan izjavio je juče da su turske granice ka Evropi otvorene za migrante.

– Više nećemo zatvoriti kapije izbeglicama – rekao je turski lider.

EU mora da održi obećanje da će pomoći Turskoj ne samo s izbeglicama nego i finansijski. Ankara tvrdi da EU ne poštuje taj sporazum, sklopljen 2016.

U Turskoj trenutno boravi 3,6 miliona izbeglica iz Sirije, a u slučaju otvaranja granica ka EU, očekuje se da će u Tursku doći još najmanje četiri miliona migranata iz Afrike na putu ka Uniji. Grčka i Bugarska su poslale vojsku da ojačaju svoje granice s Turskom.

(Kurir)

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …