Home / TEMA DANA / POČEO RAT!? PAKISTAN OBORIO DVA INDIJSKA AVIONA I UHVATIO PILOTE! INDIJA OBORILA F-16 (VIDEO)

POČEO RAT!? PAKISTAN OBORIO DVA INDIJSKA AVIONA I UHVATIO PILOTE! INDIJA OBORILA F-16 (VIDEO)

Pakistanska vojska tvrdi da je u sredu ujutru oborila dva indijska vojna aviona koja su narušila vazdušni prostor zemlje u spornom regionu Kašmira.

„Kao odgovor na napade vojnih vazduhoplovnih snaga Pakistana jutros je indijska avijacija narušila liniju kontrole (faktičku granicu koja deli dve susedne zemlje u Kašmiru). Vojne vazdušne snage Pakistana oborile su dva indijska vojna aviona koja su narušila vazdušni prostor Pakistana. Jedan od aviona pao je na teritoriju Azad Kašmira, a drugi u delu linije kontrole“, napisao je portparol pakistanskih oružanih snaga, general-major Asif Gafur na svom nalogu na Tviteru.

Gafur je kasnije na brifingu izjavio da Pakistan ne želi eskalaciju napetosti u odnosima sa Indijom.

„Kada smo dobili priliku da otvorimo vatru, postupali smo odgovorno i sa sigurne udaljenosti. U stanju smo da preduzmemo sve mere, ali ne težimo eskalaciji (napetosti). Ne želimo da situacija dovede do rata“, naglasio je Gafur komentarišući incident sa dva aviona indijskog vazduhoplovstva koji su navodno oboreni u sredu na teritoriji Kašmira pod kontrolom Islamabada.

Pakistanska vojska uhapsila je dva pilota indijskih vazduhoplovnih snaga, čiji su avioni oboreni nakon narušavanja vazdušnog prostora Pakistana, dodao je on.

„Oborena su dva (indijska) aviona. Jedan od njih pao je na našu teritoriju, a drugi na njihovu (deo Kašmira pod kontrolom Indije). Uhapšena su dva pilota. Jedan od njih je povređen i on je hospitalizovan. Drugi je u pritvoru“, precizirao je Gafur.

Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana saopštilo je da je cilj vazdušnih napada na indijske avione u Kašmiru bio demonstracija „želje i spremnosti na samoodbranu“.

„Danas su pakistanske vazduhoplovne snage izvele napade na liniju kontrole iz pakistanskog vazdušnog prostora. To nisu bili recipročni napadi na kontinuiranu agresiju Indije. U vezi sa tim, Pakistan nije izveo napad na vojne ciljeve, izbegavajući ljudske žrtve i kolateralnu štetu. Jedini razlog bio je da pokažemo naše pravo, želju i spremnost na samoodbranu“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je takođe naglasilo da eskalacija konflikta nije cilj, ali u isto vreme Pakistan je za to potpuno spreman „ukoliko bude prisiljen“.

​Ranije je agencija Rojters javila da su najmanje tri pakistanska vojna aviona ušla u vazdušni prostor iznad indijskog dela Kašmira.

Ubrzo nakon toga, objavljeno je da je indijsko vazduhoplovstvo oborilo je pakistanski borbeni avion „F-16“, koji je navodno ušao u indijski vazdušni prostor.

Pogledajte video:

Check Also

VELIKI GUBICI MILITANATA U KAZAHSTANU: RUSKI PADOBRANCI NEUTRALISALI POLOVINU MILITANATA U ALMA ATI ZA 48 SATI

Ruskim padobrancima je trebalo 48 sati da oslobode veći deo Alma-Ate od militanata. Zahvaljujući prebacivanju …