Home / TEMA DANA / POČEO „UDAR SABLJE“: 18.000 NATO vojnika pred granicama Rusije! (VIDEO)

POČEO „UDAR SABLJE“: 18.000 NATO vojnika pred granicama Rusije! (VIDEO)

U Poljskoj i baltičkim zemljama danas počinju vojne vežbe na istočnom krilu NATO, u kojima učestvuje oko 18.000 vojnika iz 19 zemalja.

SAD komanduju multinacionalnim NATO bataljonom u Poljskoj, dok su Kanada, Velika Britanija i Nemačka na čelu sličnih bataljona raspoređenih u susednim baltičkim zemljama, Letoniji, Litvaniji i Estoniji, gde se održavaju ovi manevri. Amerika će poslati više od 5.000 vojnika na vežbe u baltičkom regionu, objavila je služba za medije u Beloj kući.

– Više od 5.000 američkih vojnika pridružiće se multinacionalnim snagama na ovogodišnjoj vežbi „Udar sablje“, najvećeg takvog događaja koji se održava u baltičkom regionu – navodi se u saopštenju Bele kuće.

Godišnja vojna vežba nazvana „Udar sablje“ (Saber strike), koja se organizuje od 2010. godine, održava se od 3. do 15. juna.

Na ovogodišnjoj vežbi učestvuju: Kanada, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Italija, Izrael, Letonija, Litvanija, Makedonija, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija, Španija, Velika Britanija i SAD, objavila je ambasada SAD u Poljskoj.

NATO je saopštio da ovako veliki broj vojnika, jedan od najvećih u Evropi za američke snage od kraja Hladnog rata, ima za cilj da ohrabri evropske zemlje saveznice Vašingtona na istoku, zabrinute zbog čestih ruskih manevara blizu njihovih granica i zbog ukrajinskog sukoba.

Strah od Rusije

SAD i NATO su ojačale svoje prisustvo u Poljskoj i drugim zemljama na istočnom krilu saveza nakon ruske aneksije Krima i podrške separatistima u istočnoj Ukrajini.

Američka vojska je u maju 2017. godine uspostavila novi komandni štab u Poljskoj, odakle upravlja nad 6.000 vojnika raspoređenih u okviru operacija NATO i SAD u regionu.

Radi učvršćivanja svojih vojnih veza s Vašingtonom, Poljska je u martu potpisala ugovor za kupovinu američkog antiraketnog sistema Patriot za 4,75 milijardi dolara (3,8 milijardi evra).

Rusija je osudila planove za raspoređivanje tog sistema u Poljskoj i Rumuniji navodeći da se time krši stari ugovor iz 1987. godine.

Takođe, nedavno se pojavila informacija da Varšava želi američku zaštitu od eventualnog napada Rusije i za to je spremna da plati i dve milijarde dolara, navodi se u predlogu ministarstva odbrane.

Prema tom predlogu, Varšava želi da ponudi novac Americi kako bi se na poljskoj teritoriji našla stalna američka vojna baza. Ta najava je odmah izazvala reakciju Moskve koja je ocenila da takvo raspoređivanje ni u kom slučaju ne doprinosi bezbednosti i stabilnosti na kontinetu.

Pogledajte video:


Check Also

SRĐA TRIFKOVIĆ: ZNA VUČIĆ JAKO DOBRO ŠTA I KAD TREBA DA POTPIŠE (VIDEO)

Srđa Trifković je u intervjuu za Helm kast izneo precizne insajderske podatke o Vučićevoj ekvilibristici …