Home / TEMA DANA / POČETAK GLOBALNOG HAOSA? SAUDIJSKA ARABIJA SPREMA INVAZIJU NA KATAR– IRAN ĆE IH BRANITI! Iza svega stoje SAD…

POČETAK GLOBALNOG HAOSA? SAUDIJSKA ARABIJA SPREMA INVAZIJU NA KATAR– IRAN ĆE IH BRANITI! Iza svega stoje SAD…

Saudijska Arabija sprema invaziju na Katar, upozoravaju analitičari.

rat- vojnik

Oni tvrde da Saudijci, koji su zajedno sa još šest država u ponedeljak prekinuli sve veze sa Katarom optužujući ga za podršku terorizmu, žele da smene vlast u Dohi i opljačkaju tu izuzetno bogatu zemlju Persijskog zaliva.

Očajnički im treba keš

Direktor Instituta za zalivske poslove, profesor Ali el Ahmed siguran je da iza diplomatskog rata stoji Saudijska Arabija, koju su podržali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Jemen, Egipat, Libija i Maldivi.

– Ovo bi moglo da bude uvod u invaziju na Katar. Dobio sam izveštaje da se saudijska vojska gomila u blizini katarskih granica. To znači da se Saudijci pripremaju – navodi El Ahmed.

On upozorava da bi invazija Katara mogla da se dogodi mnogo brže nego što se očekuje.

– Treba pratiti učestalost bombardovanja Jemena, koje izvodi Saudijska Arabija. Ključni znak će biti prestanak ili znatno smanjenje saudijskih vazdušnih udara u Jemenu. To će značiti da Saudijci spremaju snage za napad na Katar – objašnjava El Ahmed.

Prema njegovim rečima, Rijad će dobiti i podršku Amerike za svoju akciju, uprkos tome što se u Kataru nalazi vojna baza SAD.

– Američki predsednik Donald Tramp i državni sekretar Reks Tilerson, koji je imao bliske veze sa saudijskom kraljevskom porodicom punih 15 godina dok je bio generalni direktor naftne kompanije „Ekson“, podržaće invaziju na Katar.

Imam pouzdane informacije da je Tramp, prilikom nedavne posete Rijadu, već rekao Saudijcima da nema ništa protiv invazije na Katar. Koja god vlast da bude postavljena, SAD će moći da zadrže svoju bazu – kaže El Ahmed.

Kako objašnjava, Saudijcima, koji su pred bankrotom zbog niskih cena nafte i velikih zaduženja, treba para koje Katar ima, ali im treba i vazalska vlada u Dohi, kakvu se bore da uspostave u Jemenu.

– Saudijci imaju dva cilja. Prvi je da Katar potčine sebi, što je jednako ropstvu, a drugi da se domognu ogromnih katarskih zaliha keša – tvrdi El Ahmed.

On optužuje sadašnje vladare Saudijske Arabije da se vraćaju pljačkaškim i gusarskim principima na osnovu kojih je otac te nacije kralj Abdelaziz ibn Saud i napravio kraljevstvo.

– Saudijska Arabija je država nastala na pljačkama. To je ono što je porodica El Saud oduvek bila. To su bili pustinjski napadači i pljačkaši, pustinjski pirati. Sada im je opet očajnički potreban novac – naglašava El Ahmed.

Veza sa Iranom

Da Saudijcima trebaju pare, smatra i stručnjak za Bliski istok Ali Rizk. On podseća da Katar ima pristup najvećem gasnom polju na svetu, koje se prostire na 9.700 kvadratnih kilometara i ima zalihe gasa od najmanje 43 biliona kubnih metara.

To gasno polje, međutim, Katar deli sa Iranom, najvećim neprijateljem Rijada.

– Katar je stao u odbranu Irana nedavno u Saudijskoj Arabiji tokom posete Donalda Trampa, što je izazvalo skandal. Tada se predsednik SAD priklonio saudijskoj strani i podržao izuzetno neprijateljski govor saudijskog kralja Salmana u vezi sa Iranom – napominje Rizk.

Inače, Saudijska Arabija, Bahrein, UAE, Egipat i Libija, kojima su se pridružili i Maldivi, naredili su katarskim diplomatama da napuste njihove države u roku od 48 sati, a katarskim državljanima su dali 14 dana da se vrate kući.

Sedam zemalja je obustavilo sve letove ka Kataru, a neke su zatvorile i svoje kopnene i pomorske granice.

Kao razlog su navele to što Katar podržava ISIS, Al Kaidu i Muslimansko bratstvo, kao i da narušava stabilnost u regionu.

Veliko bogatstvo

– Katar je treća zemlja u svetu po zalihama gasa i nafte
– ima najveće prihode po osobi na svetu, čak 140.720 dolara
– arapska je zemlja koja ima najveći napredak u poštovanju ljudskih prava
– ima ukupno 2,6 miliona stanovnika, a samo 313.000 njih su Katarani, dok su 2,3 miliona stranci na radu

Katar neće da se sveti

Šef diplomatije Katara Muhamed bin Abdul Rahman juče je pozvao na dijalog arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose s njegovom državom.

– Doha ne planira osvetničke mere. Daćemo šansu pregovorima kako bismo ublažili regionalne tenzije – naveo je Rahman.

Američke trupe ostaju u Kataru

Amerikanci, čija se najveća vojna baza na Bliskom istoku nalazi upravo u Kataru, najavili su da ne nameravaju da povuku svoje snage odande. Pentagon je saopštio da je posvećen regionalnoj bezbednosti na Bliskom istoku i da diplomatski rat među zemljama u Persijskom zalivu ne utiče na letove iz katarske vazduhoplovne baze El Udeid.

– Amerika i učesnici protivterorističke operacije u Iraku i Siriji zahvalni su Kataru na podršci i doprinosu regionalnoj bezbednosti. Naše trupe ostaće tamo – naveli su zvaničnici Pentagona.
Inače, katarska baza El Udeid ima najdužu vazduhoplovnu pistu u Persijskom zalivu i može da primi do 120 aviona. Tamo je stacionirano oko 11.000 američkih vojnika i borbene letelice koje učestvuju u operacijama u Iraku, Siriji i Avganistanu.

(Informer)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …