Home / AKTUELNO / POKRENUTA PROCEDURA KOJA IZAZIVA SUKOB- Muslimani i NATO otimaju vojnu imovinu Republike Srpske!

POKRENUTA PROCEDURA KOJA IZAZIVA SUKOB- Muslimani i NATO otimaju vojnu imovinu Republike Srpske!

vojska-bih

Zakon o vojnoj imovini BiH ne postoji, kao ni dogovor vlasti Republike Srpske, Federacije BiH (FBiH) i BiH o toj imovini, ali je uprkos tome – uz podršku NATO-a – pokrenuta procedura za uknjiženje 13 vojnih lokacija u Republici Srpskoj i tri u FBiH, objavio je danas banjalučki „Glas Srpske“.

List navodi da je to pokazao izveštaj o radu Ministarstva odbrane BiH za prvi kvartal ove godine u kome je precizirano da je reč o zahtevima, upravnim postupcima i upravnim sporovima, ali nije navedeno o kojim lokacijama je reč.

Istaknuto je da je na osnovu zahteva, koje je Ministarstvo odbrane BiH slalo Pravobranilaštvu BiH, do kraja marta ove godine na BiH registrovano 26 vojnih lokacija u FBiH.

Ministarstvo odbrane BiH tokom 2015. i 2016. godine uputilo je 39 zahteva Pravobranilaštvu BiH da vojna imovina bude uknjižena kao imovina BiH, navedeno je u tom izveštaju.

Napominje se da je za jednu lokaciju na prostoru Republike Srpske – Veliki Žep u Han Pijesku -donesena pravosnažna presuda Suda BiH za njeno uknjiženje na BiH, da je u toku pravni postupak i da je Ministarstvo formiralo posebnu komisiju, koja prati knjiženje vojne imovine.

U Ministarstvu odbrane BiH ističu da je proces upućivanja zahteva prema Pravobranilaštvu BiH za uknjiženje vojne imovine, koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske počeo uz pomoć pravnih stručnjaka iz NATO štaba u Sarajevu 2014. godine.

Član Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i bezbednost Dušanka Majkić rekla je da za rešavanje tog problema, što je i uslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), nije dovoljno da Pravobranilaštvo BiH vrši stalni pritisak na institucije Srpske i to bez ikakvog pravnog osnova.

„Očekivati da se knjiženje vojne imovine na teritoriji Srpske vrši na osnovu odluke Predsedništva BiH je nerazumno, jer je reč o političkoj odluci koja je sa stanovišta Republike Srpske potpuno neprihvatljiva kao osnov za knjiženje“, rekla je Majkićeva.

Ona je istakla da nema knjiženja vojne imovine, koja je vlasništvo Republike Srpske sve dok ne budu usvojeni neophodni kriterijumi.

(Srna)

Check Also

ŠEKLER NAJAVIO: OVE KOVID PROPUSNICE SU SAMO UVOD! MORAJU DA VAŽE 24 ČASA!

Od sinoć od 22 sata počela je kontrola ugostiteljskih objekata kako bi se proverilo da …