Home / TEMA DANA / POČINJE HAOS- “SAVEZ ZA SRBIJU” NAPUŠTA PREGOVORE: “ULICA, DEMONSTRACIJE I BOJKOT IZBORA!

POČINJE HAOS- “SAVEZ ZA SRBIJU” NAPUŠTA PREGOVORE: “ULICA, DEMONSTRACIJE I BOJKOT IZBORA!

Predstavnici stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju napustili su okrugli sto o izbornim u uslovima na FPN-u, čija je tema bila stanje u medijima. Potpredsedik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je, po napuštanju sastanka, da su se stranke okupljene u SzS na takav postupak odlučile zato što su predstavnici vlasti banalizovali diskusiju.

Aleksić je najavio da će predložiti da Narodna stranka dalje ne učestvuje u dijalozima o izbornim uslovima i da donese odluku o bojkotu izbora.

„Predstavnici vlasti banalizovali su dalje učešće u dijalozima (…) Pokazali da nemaju apsolutno nikakvu želju da bilo šta promene u medijskoj sferi. Njima odgovara ovakvo stanje (…) Očigledno da se ništa neće promeniti u smislu stvaranja demokratskih i fer izbornih uslova“, konstatovao je Aleksić, obraćajući se novinarima ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Bojkot izbora je, prema njegovim rečima, vid političke borbe koji ne znači samo da SzS neće izaći na birališta, već „ozbiljnu promenu u društvu“.

Kako je rekao, bojkot izbora značiće da režim nema legitimitet da formira institucije, a samim tim ni građani nisu u obavezu da poštuju odluke koje bi te institucije donosile.

„Što nas uvodi u građansku neposlušnost, i nažalost, sigurno će dovesti do određenih nemira“, upozorio je Aleksić.

I predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je, po napuštanju sastanka, da će iduće nedelje, na sednici Predsedništva Dveri, predložoti da usvoje odluku o bojkotu predstojećih izbora.

Na sastanku su ostali predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović i predsednik Demokraske stranke Zoran Lutovac, jer su oni učestvovali na svim okruglim stolovima do sada, objasnio je Obradović.

„Danas će SzS na sednici Predsedništva zauzeti stav“, najavio je lider Dveri.

Vlast je danas, prema njegovim rečima, imala šansu da ispuni ono što je juče obećao predsednik Aleksandar Vučić, a to je da će ispuniti sve zahteve opozicije.

„Juče je javno rekao da je za njega prihvatljivo da ispuni sve 42 preporuke. Danas sam to i predložio, da ne bude ovo okrugli sto bez obavezujućeg zaključka, da ne bude fingiranje dijaloga, već da vlast potpiše, na osnovu izjave Aleksandra Vučića, da prihvara sve 42 tačke“, rekao je Obradović.

Istakao je da su mediji za SzS, uslov svih uslova. „Ako nema slobodnih medija, nema izbora u Srbiji“, poručio je on, i dodao da opozicija zahteva bar šest meseci slobodnih medija i prelaznu vladu koja bi to garantovala.

„Protesti se nastavljaju, moraćemo na ulici da odbranimo slobodu medija i demokratiju. Moraćemo bojkotom da se izborimo za fer i slobodne izbore“, kazao je Obradović.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da delegacija te partije napustila sastanak nekoliko minuta ranije zbog „primitivnog obraćanja“ predstavnika SNS-a Gorana Vesića.

Kazao je da nije bilo realno ni očekivati da ovakvi sastanci reše neko veliko pitanje, i poručio da će Nova stranka nastaviti borbu za izborne uslove.

„Nije okrugli sto jedini način, postoji način kako se to radi, i način kako se pobeđuje autoritarni režim bez obzira na teške uslove. Primer za to je 24. septembar, a potom i 5. oktobar 2000“, rekao je Živković.

Poručio je i da demokratizacija društva najvše odgovara vlastima, jer vlast, kako je rekao, odlazi.

„I otići će na onaj način na koji brane svoju poziciju na vlsti. Ako brane na silu, bez poštovanja zakona, pozivanjem na krv, tako će i otići. Ako prihvate normalizaciju odnosu, da zakoni i pravila važe, da mediji budu slobodni, da se izborni zakoni poštuju, onda će tako i otići“, kazao je predsednik Nove stranke.

(N1)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …