Home / TEMA DANA / POČINJE NOĆNA MORA ZA ZAPAD: Putin i Si potpisuju veliku deklaraciju o savezu Rusije i Kine! Evo šta je u pitanju..

POČINJE NOĆNA MORA ZA ZAPAD: Putin i Si potpisuju veliku deklaraciju o savezu Rusije i Kine! Evo šta je u pitanju..

8.juna, Vladimir Putin i Si Đinping su potpisali zajedničko saopštenje o nekim najurgentnijim pitanjima u međunarodnim odnosima. Pri tome su ruski i kineski lider obećali da će saradnju između ove dve zemlje podići “na sledeći nivo“.

Zajednička izjava Putina i Sija je osudila američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, pozivajući na očuvanje plana, i naglašavajući “glavni značaj odbrane interesa trgovinske i ekonomske saradnje svih država sa Iranom od jednostranih sankcija.“

Još jedna unilateralna agresija od strane SAD osuđena je u dokumentu: Raspoređivanje američkih raketnih sistema u Aziji i Evropi pod “izgovorima.“ U vezi sa ovim, Putin i Si su iskoristili priliku da odbrane teritorijalni integritet i suverenitet Sirije i podrže borbu protiv terorizma bez dvostrukih standarda, piše Fortruss.

Zapadna propaganda je takođe ciljana u Putinovoj i Sijevoj osudi histerije oko toga što je Rusija domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu. Ova dva lidera su jasno izjavila: “Međunarodna sportska takmičenja i događaji ne bi trebalo da trpe zbog uticaja nesportskih faktora.“

Krećući se napred, Rusija i Kina su obećale da će raditi rame uz rame u koordinisanju procesa mirne stabilizacije u Koreji i Avganistanu. Ove oblasti geopolitičke saradnje bi trebalo da budu deo potpunog jačanja rusko-kineske saradnje sa paketom mera.

Najvažnije, u saopštenju se navodi da će Rusija i Kina unaprediti svoju stratešku saradnju u oblasti vojske i zakona i reda. Što se tiče ekonomskog sektora, u izjavi je ojačana posvećenost trgovini u nacionalnim valutama, a ne američkom dolaru, u finansijskim i trgovinskim poslovima.

Na kraju, u najvećem zamahu od svih, Putin i Si su insistirali na reformi Ujedinjenih nacija. Posebno su naglasili svoju nameru “da se suprotstave pokušajima bilo koje države da sprovede unilateralne vojne operacije bez odgovarajućeg mandata od Saveta bezbednosti UN-a ili sporazuma o legalnom stanju od države na čijoj se teritoriji ove operacije sprovode.“

A čak i ovi drugi slučajevi, rekli su Putin i Si, trebalo bi da budu poslednja opcija u obavezama da “odbiju upotrebu sile ili prete upotrebom sile, nemešanju jedne države u unutrašnje i spoljne poslove druge države, kao i rešavanju međunarodnih sukoba kroz striktno političko-diplomatske metode.“

Drugim rečima, Rusija i Kina su se složile da ne samo da se suoče sa najznačajnijim pitanjima u međunarodnim odnosima, već su obećale i da će sarađivati na reformi međunarodnog sistem u stabilnijiem, mirnom i pravednom pravcu.

Zapravo, Putin i Si su potpisali potpuni geopolitički savez Kine i Rusije sa strateškim ciljem multipolarnosti. Ovo je kulminacija dugog procesa konvergencije još otkako su Rusija i Kina potpisale “Rusko-kinesku zajedničku deklaraciju o multipolarnom svetu i uspostavljanju novog međunarodnog poretka“ još 1997. godine.

Ova deklaracija je jedno od dostignuća posete Vladimira Putina Kini od 8-10. juna, u čijem će konačnom događaju Putin učestvovati na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Kingdau.

Izjava Putina i Sija je simbolično ogroman korak ka formiranju multipolarnosti. Praktične manifestacije ovog poteza će se uskoro videti u ovom već završnom periodu atlantizma u krizi.

Webtribune.rs

Check Also

POKRIĆE ZA PRIZNANJE KOSOVA?! AMERIČKI STRUČNJAK: SRPSKA SE OTCEPLJUJE OD BIH I ULAZI U SASTAV SRBIJE!

Američki stručnjak za Balkan Stiven Mejer izjavio je da je vreme da Republika Srpska razmisli …