Home / TEMA DANA / POJAVILA SE NOVA OPASNA DROGA: Oni koji je konzumiraju imaju jezive i neobjašnjive simptome!

POJAVILA SE NOVA OPASNA DROGA: Oni koji je konzumiraju imaju jezive i neobjašnjive simptome!

Javnost u Bosni i Hercegovini i regionu skoro svakog meseca iznova šokiraju vesti o pojavi potpuno novih, opasnih vrsta opijata, koji veoma brzo postanu popularni među mladima, ukazuju mediji u BiH i navode primere medicinske prakse koji izazivaju sumnju da se na ulicama Sarajeva našla nova droga.

500

Naime, lekari u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo (KS) imali su zapanjujuće iskustvo protekle sedmice kada im je dovezen mlađi pacijent koji je pod dejstvom narkotika imao veoma čudne reakcije, da bi slične simptome primetili u još šest slučajeva za samo 24 časa.

– Od šest primljenih pacijenata pod uticajem narkotika, što je neuobičajeno veliki broj tokom dana, dve osobe imale su epileptične napade, jake mučnine i teške psihofizičke reakcije. Preostale četiri osobe imale su apstinencijalnu krizu. Svi su se veoma loše osećali. Nešto čudno se dešava, ili je neka nova sintetička droga ušla u BiH ili je u pitanju nečista – kaže direktor Hitne pomoći KS Sena Softić Taljanović.

Direktor Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije KS Nermana Mehić Basara pojašnjava da je nemoguće odmah otkriti da li je u pitanju neka nova droga ili je pacijent koristio mešavinu alkohola i supstanci što, takođe, može da izazove teške psihofizičke reakcije, piše sarajevski “Dnevni avaz”.

– Ovo su veoma osetljive stvari. U Evropi je prošle godine pronađena 81 vrsta nove droge. Ne može se saznati ni tačno poreklo, ni sadržaj. Svakodnevno se u raznim laboratorijima ukrštaju razne opasne supstance i dobijaju se nove vrste droge čija je cena pristupačna na crnom tržištu – navodi Mehić Basara.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …