Home / TEMA DANA / POKRENUTA TRI SCENARIJA SLOMA ZAPADA- OVO SE DEŠAVA..

POKRENUTA TRI SCENARIJA SLOMA ZAPADA- OVO SE DEŠAVA..

Korona virus je izazvao prvu fazu Velikog kolapsa. Naravno, ne sam virus – relativno je beznačajan u pozadini srčanih napada, šloga, raka i sezonskog gripa – već panika izazvana odlučnim postupcima Kine na tržištima.

Ispostavilo se da je zapadna ekonomija, koja se neprestano degradira od 2008. godine, oslabljena stara pacijentkinja koju nova infekcija može ubiti.

Da nije bilo korona virusa, finansijski sistem Zapada bi iz drugog razloga pozvao hitnu pomoć, međutim, verovatno bi se to dogodilo godinu ili dve kasnije.

Federalne rezerve su odmah zaboravile na sva svoja obećanja o povećanju stopa i odmah povukle stopu za 0,5%. Dobra doza stimulansa u mirnom vremenu, ali sada kategorički nedovoljna – razmene su pojele ovih pola procenta, zaustavile se na kratko i nastavile da padaju gotovo odmah.

U skladu s tim, Saudijci su smogli hrabrost da ucenjuju Rusiju u istočnom stilu, zahtevajući od nje da smanji zalihe nafte kako ne bi došlo do pada cena nafte. Rusija je odbila: ako bi Arapi bolje proučavali istoriju, znali bi da je praktično nemoguće dobiti bilo šta od Rusa ucenom. Oni znaju kako treba postupati sa složenim partnerima.

Pre krize korona virusa, u ruskom sporu sa Saudijcima zasigurno bi pobedili Rusi, jer je njihova marža sigurnosti neizmerno viša od granice finansijski i politički nestabilne Saudijske Arabije. Ipak, korona virus je na scenu doveo trećeg igrača – Sjedinjene Države.

Niske cene nafte, koje su zbog ruskog spora sa Saudijcima već potonule na 30 dolara, ozbiljno pogoršavaju situaciju na američkim berzama.

Na kraju godine biće održani predsednički izbori u SAD. Ako ekonomija propadne, u očima birača krivac će biti niko drugi do sadašnji predsednik Donald Tramp.

S druge strane, uništena tržišta omogućiće američkim finansijskim elitama da kupuju jeftiniju imovinu, zarađujući trilione dolara. Štaviše, te iste elite podržavaju Trampove protivnike, tako da će im kolaps u Sjedinjenim Državama doneti dvostruku pobedu: oni će svog predsednika, Džoa Bajdena, staviti na tron i steći kontrolu nad značajnim udelom u ekonomiji zemlje.

Postoje tri glavna scenarija.

Scenario prvi

Panika će nestati sama od sebe, trgovina će se vratiti na svoj prethodni nivo, a mehur će se i dalje polako širiti. Pre nedelju dana je ovaj scenario izgledao verovatno, ali čini se da smo već prešli tačku u kojoj se sve može samo rešiti. Pre ili kasnije Amerika će morati da bira između dve opcije za katastrofu.

Scenario dva

Donald Tramp gura Fed da štampa novac. Finansijski sistem Zapada preći će na POPS: kurs će biti spušten do minus 3-5 procenata, a Fed će direktno otići na berzu radi kupovine akcija direktno, za sveže odštampan novac. Nakon toga, cena nafte će se automatski oporaviti, pružajući Saudijcima još nekoliko godina predaha.

Treći scenario

Federalne rezerve će odbiti da smanje stopu ili će to učiniti previše sporo.

Berze se menjaju pre nego što dolar pređe na hiperinflaciju, a američka ekonomija uđe u bolnu komu tokom nekoliko decenija.

Sa strateškog stanovišta, ovaj scenario je najviše koristan za Rusiju. Teška kriza će ili osvežiti mozak Amerikancima, ili će barem Amerikance na duže vreme koncentrisati na njihove unutrašnje stvari.

Za rusku ekonomiju takođe postoje tri scenarija.

Ako kriza nestane sama od sebe, do sledećeg korona virusa sve će biti kao i obično – Rusi koji ne čitaju sovjetske novine neće ništa primetiti.

Ako Amerika propadne možda će Rusima neko vreme biti teško: svetska trgovina će se zaustaviti. Životni standard Rusa može se privremeno spustiti na nivo od 2008. do 2010. godine, međutim, u srednjem roku teškoće će se nadoknaditi supstitucijom uvoza, kvalitetnim ekonomskim rastom i naglim porastom uticaja Rusije na svetskim tržištima.

Postoji treći scenario

Možda će, posle početka kolapsa, mnogo novca iz celog sveta pristizati u Rusiju, kao u Švajcarsku tokom burnih događaja 20. veka. Ovo nije najsigurniji scenario, jer će ova vrsta ulaganja dovesti do inflacije balona na berzi i niza drugih nuspojava, ali ako do toga dođe, Rusija će imati nekoliko godina eksplozivnog rasta.

Webtribune.rs

Check Also

VELIKI GUBICI MILITANATA U KAZAHSTANU: RUSKI PADOBRANCI NEUTRALISALI POLOVINU MILITANATA U ALMA ATI ZA 48 SATI

Ruskim padobrancima je trebalo 48 sati da oslobode veći deo Alma-Ate od militanata. Zahvaljujući prebacivanju …