Home / TEMA DANA / Pol Krejg Roberts: Prestanak isporuke ruskog gasa Evropi, rešava momentalno rat u Ukrajini!

Pol Krejg Roberts: Prestanak isporuke ruskog gasa Evropi, rešava momentalno rat u Ukrajini!

Ako ruski predsednik Vladimir Putin, reagujući da sve nove sankcije protiv svoje zemlje, obustavi isporuke nafte i gasa Evropskoj uniji – ukrajinska kriza će momentalno biti završena, a EU  će se konačno okrenuti od Sjedinjenih Država – ocenio je bivši pomoćnik ministra finansija SAD i svetski poznati politički i ekonomski komentator Pol Krejg Roberts.

„Situacija u Ukrajini je instrument koji Vašington koristi za podrivanje međunarodnih odnosa. Sankcije su novi provokacioni korak  koji vodi ka ratu“ – upozorio je Krejg Roberts.

Istov remeno je ukazao da nije nimalo slučajno što je EU  uvela sankcije protiv ruskih naftnih kompanija, a nije ni pipnula ruski gas od kojeg zavisi.

Prema njegovoj proceni, ukoliko Rusija odluči da prekine isporuke gasa – „Evropa će pasti jer bez ruskih energenata ne može preživeti zimu, a njena industrija će stati. A to će biti kraj svega. Kraj koji će staviti tačku i na sve nesreće u Ukrajini“.

Krejg Roberts smatra da SAD vode ekonomski rat protiv Rusije povodom Ukrajine čiji je cilj zaštitta dolara, odnosno – lišavanje sveta mogućnosti da u trgovini koristi alternativne valute, naročito u trgovini energentima.

Međutim, sankcije, sasvim obrnuto, naprosto prisiljavaju Rusiju i Kinu – uveren je Roberts – da ubrzaju realizaciju sopstvenog plana formiranja novog finansijskog sistema koji će oslabiti dominaciju dolara u svim sferama svetske trgovine.

On je ocenio da je „politička tajna koju zna samo Vladimir Putin“: zašto Moskva dozvoljava da se ukrajinska kriza ovoliko razvlači – zašto se vojno ne umeša i ne iskoristi „energetsku polugu za uticanje na Evropu“.

U Briselu, zaključuje Krejg Roberts, obustavu isporuka gasa i nafte ne smatraju realnom opasnošću, ali je to neizbežno ukoliko EU nastavi da sledi politiku SAD koje protiv rusije vode ekonomski rat tuđim rukama.

„Za Moskvu je pooštravanje kontrasankcija – dodao je – jedini način da sačuva prioritetne odnose sa EU. Vašington će pojačavati pritisak na Moskvu sve dok ona ne pokaže EU koliko će je to koštati. Oprezni odgovori na sankcije su – greška. Rusija bi mogla zabraniti prodaju prirodnog gasa zemljama članicama NATO i makar zatražiti da on bude plaćan u rubljama. Još nije jasno čega se EU, čiji političari preterano zavise od SAD, više plaši: prekida dotoka ruskog gasa ili gneva Vašingtona“.

(Fakti)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …