Home / TEMA DANA / Pol Krejg Roberts: Prestanak isporuke ruskog gasa Evropi, rešava momentalno rat u Ukrajini!

Pol Krejg Roberts: Prestanak isporuke ruskog gasa Evropi, rešava momentalno rat u Ukrajini!

Ako ruski predsednik Vladimir Putin, reagujući da sve nove sankcije protiv svoje zemlje, obustavi isporuke nafte i gasa Evropskoj uniji – ukrajinska kriza će momentalno biti završena, a EU  će se konačno okrenuti od Sjedinjenih Država – ocenio je bivši pomoćnik ministra finansija SAD i svetski poznati politički i ekonomski komentator Pol Krejg Roberts.

„Situacija u Ukrajini je instrument koji Vašington koristi za podrivanje međunarodnih odnosa. Sankcije su novi provokacioni korak  koji vodi ka ratu“ – upozorio je Krejg Roberts.

Istov remeno je ukazao da nije nimalo slučajno što je EU  uvela sankcije protiv ruskih naftnih kompanija, a nije ni pipnula ruski gas od kojeg zavisi.

Prema njegovoj proceni, ukoliko Rusija odluči da prekine isporuke gasa – „Evropa će pasti jer bez ruskih energenata ne može preživeti zimu, a njena industrija će stati. A to će biti kraj svega. Kraj koji će staviti tačku i na sve nesreće u Ukrajini“.

Krejg Roberts smatra da SAD vode ekonomski rat protiv Rusije povodom Ukrajine čiji je cilj zaštitta dolara, odnosno – lišavanje sveta mogućnosti da u trgovini koristi alternativne valute, naročito u trgovini energentima.

Međutim, sankcije, sasvim obrnuto, naprosto prisiljavaju Rusiju i Kinu – uveren je Roberts – da ubrzaju realizaciju sopstvenog plana formiranja novog finansijskog sistema koji će oslabiti dominaciju dolara u svim sferama svetske trgovine.

On je ocenio da je „politička tajna koju zna samo Vladimir Putin“: zašto Moskva dozvoljava da se ukrajinska kriza ovoliko razvlači – zašto se vojno ne umeša i ne iskoristi „energetsku polugu za uticanje na Evropu“.

U Briselu, zaključuje Krejg Roberts, obustavu isporuka gasa i nafte ne smatraju realnom opasnošću, ali je to neizbežno ukoliko EU nastavi da sledi politiku SAD koje protiv rusije vode ekonomski rat tuđim rukama.

„Za Moskvu je pooštravanje kontrasankcija – dodao je – jedini način da sačuva prioritetne odnose sa EU. Vašington će pojačavati pritisak na Moskvu sve dok ona ne pokaže EU koliko će je to koštati. Oprezni odgovori na sankcije su – greška. Rusija bi mogla zabraniti prodaju prirodnog gasa zemljama članicama NATO i makar zatražiti da on bude plaćan u rubljama. Još nije jasno čega se EU, čiji političari preterano zavise od SAD, više plaši: prekida dotoka ruskog gasa ili gneva Vašingtona“.

(Fakti)

Check Also

SATELITSKI SNIMAK OGROMNOG RUSKOG NUKLEARNOG TORPEDA NAPRAVIO TEŠKU POMETNJU NA ZAPADU

Britanski korisnici interneta zabrinuti su zbog nove satelitske slike koju su objavili strani mediji. Čitaoci …