Home / U FOKUSU / „Rusija na istoku i Islamska država na jugu, su dve dugoročne svetske pretnje i tiranije!“

„Rusija na istoku i Islamska država na jugu, su dve dugoročne svetske pretnje i tiranije!“

Smatram da Rusija danas ne predstavlja neposrednu pretnju NATO. Rusija dobro zna da postoji član 5. Vašingtonskog sporazuma koji predviđa obavezu svih članica alijanse da ustanu u zaštitu bilo kog svoga napadnutog člana“ – izgovorio je Anders Fog Rasmusen, istupivši u Evropskom fondu Karnegi.

rasmusen- nato

Držeći se iste logike, odlazeći generalni sekretar alijanse naglasio je: „NATO mora povećavati svoju sposobnost vojnog obuzdavanja da bi obezbedio ubedljivost svoje odbrane“.

Istovremeno je zamerio Rusiji da je odustala od težnje da razvija „partnerske odnose sa Zapadom“:

„Mi smo se dugo trudili da sa Rusijom izgradimo odnose koji bi respektovali njene zabrinutosti u oblasti bezbednosti i bazirali se na međunarodnim pravilima. Na žalost, Rusija je nastavila da Zapad doživljava kao protivnika. Rusija je zaljuljala sistem pravila, koristeći ekonomski i vojni pritisak da bi isprovocirala konlikte i nestabilnost“.

Rasmusen je u nastavku podvukao: „Savremeni zapadni svet je pred izazovima bezbednosti – od strane Rusije na istoku, do Islamske države na jugu. To su izazovi za dugo vreme. NATO ima zadatak da teritoriju i stanovništvo alijanse štiti od pretnji terorizma i tiranije. Zadatak NATO  je i zaštita međunarodnih normi i širenje zapadnih vrednosti“.

Rasmusen je priznao da alijansa štititi energetsku infrastrukturu samo na teritoriji svojih članica.

Početkom oktobra funkciju generalnog sekretara alijanse preuzima bivši norveški premijer Jens Stoltenberg.

(Fakti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …