Home / TEMA DANA / Postignut sporazum SAD-a sa Turskom o korišćenju njihovih vojnih baza za vazdušne napade?!

Postignut sporazum SAD-a sa Turskom o korišćenju njihovih vojnih baza za vazdušne napade?!

Turska je danas zvanično demantovala tvrdnje američkih zvaničnika da je postignut dogovor da se njene vojne baze, uključujući i bazu Indžirlik na jugu zemlje, koriste za vazdušne napade protiv pripadnika Islamske države (IS) u Siriji, potvrdivši da je pristala da obučava sirijske pobunjenike na svojoj teritoriji.

„Održavamo intenzivne pregovore sa svojim saveznicima. Ali nema nikakvih novih momenata oko Indžirlika“, izjavio je posle sastanka turske vlade zamenik premijera Bulent Arinč.

Američke vazduhoplovne snage već koriste bazu u Indžirliku u logističke i humanitarne svrhe, ali bi im za organizovanje bombarderskih napada odatle bilo potrebno dopunsko odobrenje.

U zamenu za neke dalje koncesije, Turska postavlja uslov da se u Siriji stvori tampon zona i zona zabranjenih letova, kao i strategiju za svrgavanje Asada.

Smeštena u provinciji Adana, na maloj udaljenosti od sirijske granice, baza Indžirlik bi za SAD bila idealna polazna tačka za vazdušne napade na snage IS u Siriji.

Arinč je potvrdio tvrdnje šefa Pentagona Čaka Hejgela da je postignut sporazum o prijemu i obuci boraca sirijske opozicije u Turskoj, ističući da je njegova zemlja odavno želela da obučava „umerene sirijske pobunjenike“ za kopnene operacije protiv sirijskog predsednika Asada.

Dogovorom je precizirano da za obuku u Turskoj u obzir dolaze samo Sirijci, a ne i strani borci protiv Asadovog režima. Arinč napominje da još nisu precizirani uslovi i mesto obuke sirijskih pobunjenika.

(Tanjug)

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …