Home / TEMA DANA / Koštunica napustio DSS: „Izneverili ste program stranke!“

Koštunica napustio DSS: „Izneverili ste program stranke!“

Osnivač i dugogodišnji predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica saopštio je danas da napušta tu stranku jer je ona na izbornoj skupštini napustila ideju političke neutralnosti.

– Nedavna Skupština DSS pokazala je da stranka, iz pragmatičnih i tobože taktičkih razloga želi da se okrene ideji ‘suverenizma’, koja u politici ima različita i neodređena značenja. Ona ne može biti zamena za političku neutralnost, jasno i odsečno srpsko stanovište i stav da Srbija, sarađujući sa svima, nipošto ne treba da bude član EU – rekao je Koštunica za agenciju Beta.

– Kako ovo smatram suštinskim izneveravanjem Programa, doneo sam odluku da napustim DSS. Želim na kraju da se zahvalim svim prijateljima koji su se borili za ideje na kojima je nastala i delovala Demokratska stranka Srbije – naveo je on.

Koštunica je dodao da je prošlo više od pola godine od kada je podneo ostavku na mesto predsednika DSS i povukao se iz političkog života.

Prema njegovim rečima, sve to vreme nije davao izjave medijima i jedino je odgovorio na pismo Izvršnog odbora DS S u kom je podsetio na nekoliko rukovodećih načela Stranke.

– Kroz sve pritiske, iskušenja i u najtežim okolnostima, građeni su demokratski i nacionalni identitet Stranke i njena državotvorna politika. Najjači izraz i simbol te politike danas je ideja političke neutralnosti – dodao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, to je ideja čiju vrednost potvrđuju sve učestalija upozorenja i pretnje iz EU i vodećih zapadnih ambasada u Beogradu da Srbija ne može da bude neutralna već da mora nastaviti da dokazuje svoju pripadnost i bezrezervnu lojalnost tzv. evroatlantskoj zajednici, i to na svoju štetu.

Koštunica je zaključio da je zbog napuštanja te ideje na izbornoj skupštini DS S i on odlučio da napusti stranku.

Na Skupštini DSS je za predsednicu izabrana Sanda Rašković Ivić koja je ubedljivo pobedila protivkandidata Miloša Aligrudića.

(Beta)

 

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …