Home / TEMA DANA / Potres u Berlinu: Nemačka će morati da plati Grčkoj 279 milijardi dolara!

Potres u Berlinu: Nemačka će morati da plati Grčkoj 279 milijardi dolara!

Predsednik Nemačke Joakim Gauk izrazio je podršku zahtevu Atine za odštetom zbog nacističke okupacije Grčke u Drugom svetskom ratu, mada vlada nemačke odbija te zahteve.

joakim-gauk-angela-merkel

Predsednik Nemačke Joakim Gauk izrazio je podršku zahtevu Atine za odštetom zbog nacističke okupacije Grčke u Drugom svetskom ratu, mada vlada nemačke odbija te zahteve.
Gauk koji ima malu vlast u državi, rekao je u intervjuu za „Zidojče cajtung“, da Nemačke treba da razmotri istorijsku odgovornost prema Grčkoj, preneo je Rojters.

„Mi nismo jedini narod koji živi ovih dana i u ovo doba, već smo i potomci onih koji su iza sebe ostavili trag destrukcije u Evropi za vreme Drugog svetskog rata – između ostalog i u Grčkoj, a sramotno je da smo o tome jako dugo znali vrlo malo“, rekao je on.

„Prava je stvar da jedna istorijski svesna zemlja kao što je naša, razmotri mogućnosti za reparacijom“, rekao je nemački predsednik.

Zamenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas izjavio je prošlog meseca pred komitetom grčkog parlamenta da Nemačka duguje Grčkoj gotovo 279 milijardi evra odštete za nacističku okupaciju zemlje.

Vlasti u Berlinu tvrde da je Nemačka već rešila problem odštete Grčkoj, sklapanjem ugovora o reparaciji sa Nemačkom iz 1960. godine.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je ranije da pomenuti ugovor 1960. godine nije pokrio glavne zahteve Grčke, uključujući nadoknadu za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i vraćanje prinudnog zajma koji su nacisti uzeli od okupirane Grčke, a nikada ga nisu vratili.

Posebno pitanje je zajam od 476 miliona maraka koji je iznuđen od Banke Grčke 1942. godine, a koji su nacisti koristili za finansiranje vojne kampanje u severnoj Africi.

(Tanjug)

Check Also

PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko …