Home / AKTUELNO / EU OTCEPLJUJE KOSOVO OD SRBIJE: Usvojen sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom!

EU OTCEPLJUJE KOSOVO OD SRBIJE: Usvojen sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom!

Svakog Srbina je šokirala vest da je Evropska komisija usvojila SSP potpisan sa Kosovom i Metohijom i na taj način dala joj zeleno svetlo za članstvo u EU! Istovremeno je poslat jasan signal Srbiji, da htela ona to ili ne, mora da se pomiri sa sudbinom i odlukama moćnika iz Evropske unije.

 

eu- parlament

Takođe je Srbiji upućena i najnovija ucena, da će morati da se složi sa tim da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija. Taman kada pomislimo da smo na korak od početka pregovora i otvaranja prvih poglavlja, šokiraju nas vesti iz Brisela, koje nam nikako ne idu u korist, već samo otežavaju situaciju.

SSP sa Kosovom treba da ratifikuju sve članice EU, pa će tek tada moći da se govori o nekom eventualnom početku pregovora. Očekuje se da će ministri zemalja članica Evropskog parlamenta raspravljati o SSP tokom ovog meseca a da će se potpisivanje obaviti u junu!

Evropska komisija se ogradila, te je saopšteno da ovaj sporazum ne određuje status Srpske pokrajine.

Usvajanje ovog sporazuma će biti drugačije od ostalih država koje su taj postupak već završile, jer pet zemalja članica EU nisu priznale Kosovo. S obzirom na to procedura je drugačija i biće primenjen model sporazuma koji EU ima sa državama koje nisu generalno priznate, poput, na primer, Tajvana.

U prevodu, nakon što se odobri SSP, njega neće potpisati sve zemlje članice EU, kao što je to bilo sa Srbijom, već to učiniti Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost . Očekuje se da primena SSP sa Kosovom počne sledeće godine, ali to ne znači da će automatski biti otvoren put za pregovore o sticanju statusa kandidata za članstvo u evropskoj porodici.

Da situacija uopšte nije naivna, pre svega u odnosima Beograda i Prištine, svedoče i provokacije od strane Kosovskih zvaničnika, poput one o dolasku Hašima Tačija u Beograd, do optužbe Ise Mustafe, kosovskog premijera, da su Srbi činili zločine na Kosovu. Sa jačanjem tenzija, teškim rečima i osudama, stabilnost na ovom delu Balkana može samo da se ugrozi, a samim tim i da uspore pre svega intgracije Srbije u Evropu.

Ali, ako neko želi da bude deo EU, mora da se predstavi da je dobar, te tako, ne treba da čudi što iz Brisela stiže podrška Prištini i proslavlja se uspeh usvajanjem sporazuma. Tako je Ulrike Lunaček, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, izjavila da je to važan korak Kosova na putu ka EU. Ona je dodala da će po prvi put će EU i Kosovo imati sporazum, te je pozvala Savet EU da potpiše i zaključi taj dokument što je pre moguće.

Samuel Žogar, šef kancelarije EU i specijalni predstavnik EU na KiM, rekao je da kada dokument SSP stupi na snagu, ojačaće poziciju Kosova u generalnim tokovima politike EU za zapadni Balkan.

Iz Brisela stižu poruke da Kosovo ima jasnu evropsku budućnost, ali da još uvek nema legalnog načina da zvanično postane kandidat. Srbija se nekako prirodno uključuje u celu ovu dramu, jer pregovara sa Prištinom, od tih pregovora i zavisi nastavak evropskih integracija, kao i normalizacija odnosa Beograda i Prištine, ali i budućnost ovog dela Balkana, zbog već poznate prošlosti i bura koje su se dešavale proteklih decenija.

Koliko će koštati EU to što se igra igre “između dve vatre” pokazaće naredne godine, ali, stabilizaciji odnosa sigurno neće doprineti bodrenje i ubrazavnje Kosovski evropskih integracija, naprotiv, možemo da očekujemo da se sruši i ono što je do sada izgrađeno.

(Telegraf.rs)

Check Also

PRVI SNIMCI IZ PAKLA „AZOVSTALJA“: POSLE PREDAJE I ČIŠĆENJA KATAKOMBI U KOJIMA SU BORAVILI PRIPADNICI PUKA AZOV (VIDEO)

NA društvenim mrežama pojavili su se snimci iz “pakla” Azovstalja. Iz tunela ispod Azovstalja izašlo …