Home / U FOKUSU / FINANCIAL TIMES: Približava se konflikt SAD i Kine!

FINANCIAL TIMES: Približava se konflikt SAD i Kine!

Beskonfliktni suživot u Aziji moćne Kine i SAD koje teže permanentnoj dominaciji sada je pod velikim znakom pitanja – ocenio  Financial Times.

kina- usa- sad- amerika

Njegov komentator Filip Stivens je pri tom naglasio da dvema supersilama predstoje krajnje teška vremena. Pri tom je ukazao da će konfiguracija svetskog poretka u 21. veku umnogome zavisiti od karaktera odnosa između Vašingtona i Pekinga.

Stivens je uveren da će se među njima sve događati unutar trijade: saradnja, nadmetanje, konflikt. Podvukao je da su prve dve komponente već došle u protivrečje, a to približava fazu konflikta, iako je mnogi stručnjaci još ne razmatraju ozbiljno.

FT procenjuje da je jedna od glavnih ambicija Kine – da opredeljuje parametre regionalne bezbednosti. To navodno ne znači da Peking namerava da istisne SAD iz Istočne Azije, čak ni kroz godinu dana, ali Kina već signalizira da su zastareli pogledi Vašingtona na kojima SAD zasnivaju svoju politiku u Aziji.

Stivens ističe da će nastupiti momenat kada će Azija postati suverena u rešavanju geopolitičkih problema i da će u tome presudnu ulogu odigrati upravo Kina. To će, po njegovom mišljenju, prisiliti Amerikance da odustanu od strategije formiranja „dvostranih alijansi”.

Financial Times dalje ističe: „Vašington odbija da Kinu koja uzleće tretira kao igrača jednake snage. Zato i ne pristaje da ravnopravno sa Pekingom rešava regionalne geopolitičke probleme. Međutim, legitimnost „superiornosti” SAD u Pacifičkom regionu počiva pre svega na želji nekih zemalja da Vašington ostane protivteža Kini. U isto vreme mnogo regionalnih aktera želi da Kina bude jedina azijska supersila jer to odgovara njihovim ekonomskim interesima”.

500Filip Stivens

Financial Times svoj komentar zaključuje rečima:

„SAD, koje žele permanentnu dominaciju, mogu se sukobiti sa Kinom… Tukidid bi verovatno reako da se sve nezaustavljivo kreće ka njihovom konfliktu… Sada ni jedna strana ne želi ni hladni rat, a kamoli ratna dejstva. Uprkos tome, dolaze složena vremena. Najbolji ishod bio  bi – relativno hladni mir”.

(Fakti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …