Home / U FOKUSU / Amfilohije upozorava narod: Sve je spremno za pripajanje delova Crne Gore i Makedonije „Velikoj Albaniji“, počinje haos!

Amfilohije upozorava narod: Sve je spremno za pripajanje delova Crne Gore i Makedonije „Velikoj Albaniji“, počinje haos!

Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski Afilohije kazao je 2. maja 2015. godine u manastiru Savina kod Herceg Novog da je nedavno proglašenje ratnog zločinca Hašima Tačija i albanskog premijera Edija Rame za počasne građane Ulcinja početak pripajanja delova Crne Gore tzv. Velikoj Albaniji.

amfilohije

„Proglašeni su počasnim građanima u Ulcinju. Drugim riječima, već polako pripajaju Kosovo i Metohiju, djelove Crne Gore i Makedonije Albaniji”, upozorio je Mitropolit Amfilohije.

Vladika je to rekao povodom tridesete godišnjice stradanja Đorđa Martinovića, kosmetskog Srbina koga su albanski teroristi 1. maja 1985. godine nabili na pivsku flašu.

„To je moderan način nabijanja na kolac. Vidi se i po prezimenu odakle je Đorđe Matrtinović porijeklom, da je iz Bajica kod Cetinja. Njegovim stradanjem započelo je nabijanje na kolac Kosova i Metohije, stradanje koje i danas traje ”, kazao je Mitropolit Amfilohije.

On je podsetio da su ondašnje komunističke vlasti pokušale da Martinovićevo stradanje sakriju od javnosti, te da su čak tvrdile da je u pitanju samopovređivanje.

„Ali, mučeništvo ne može biti zaboravljeno niti ostati nečujno”, rekao je Vladika.

Vladika je ukazao na kontinuitet nacifašističkog, komunističkog i NATO nasilja nad Kosovom i Metohijom, od 1941. godine do naših dana.

„Pred našim očima, uz saradnju savremenih moćnika i tirana, u čijem tiranstvu nažalost prvi put u istoriji učestvuje i vlast ove države i ovoga naroda, dešava se i nastavlja veliko nasilje i nesreća na Kosovu i Metohiji”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

On je nazvao tugom i žalošću činjenicu da je crnogorska vlast priznala nezavisnost Kosova i Metohije.

“Tuga je i žalost da  je savremena crnogorska vlast priznala tu tiraniju, prihvatila bombardovanje Kosova i Metohije, nasilje nad Kosovom i Metohijom, kao i progon mnogobrojnih sunarodnika koji su s Kosova i Metohije ponovo prognani u Crnu Goru”, rekao je Vladika Amfilohije.

Vladika je kazao da je nedavno uputio pismo predsedniku Vlade Crne Gore Milu Đukanoviću u kojem ga je izvestio o stradanju jedne izbegličke porodice iz Metohije, koja je poreklom iz Vasojevića.

„Otac te porodice, koju znam i koju sam obilazio, o kojoj već šesnaest godina brine manastir Ostrog, prethodno mi je napisao pismo u kojem kaže da se sprema da ide u Francusku kao azilant, jer mu, veli, nema života ovdje u Crnoj Gori. Žive u nekoj ruševini koja ima samo krov, ali su im nadležni naložili da se isele i iz te ruševine”, kazao je Vladika.

On je kazao da mu se taj kosmetski stradalnik u pismu požalio da su mu nedavno pretukli suprugu samo zbog toga što je obukla majicu na kojoj je pisalo „Srbija”.

„Oca te žene su ubili Šiptari, brata su joj ubili, sestre su joj silovali, i nju su silovali”, rekao je Mitropolit Amfilohije i dodao da je kopiju toga pisma, uz svoje propratno pismo, uputio Milu Đukanoviću, te da od njega očekuje odgovor.

„Napisao sam mu: Evo šta se događa sa mojim i vašim Crnogorkama u vrijeme vas kao predsjednika koji je priznao nezavisno Kosovo i u vrijeme mene, nesrećnoga i jadnoga Mitropolita Crne Gore”, kazao je Vladika Amfilohije.

U manastiru Kosmač na Skadarskom jezeru on je rekao da SPC u Crnoj Gori ne može kao svoje prihvatiti državne granice avnojske fildžan-države.

„Neka naša uvažena vlast shvati da ne može nesmjestiva, bezgranična, Hristova Crkva da bude u granicama avnojevske fildžan-Crne Gore“, rekao je Vladika Amfilohije komentarišući tako zahtev državnih zvaničnika da Crkva u Crnoj Gori saobrazi svoju misiju sa granicama nezavisne crnogorske države.

On je kazao da Crkva više od dve hiljade godina ima svoje ustrojstvo, a da su se sve državne granice menjale kroz istoriju.

„Evo, ovaj hram su, recimo, gradili Mrnjavčevići. Po njima su oni bili okupatori, tako i Nemanjići. Pa onda redom – sve okupator do okupatora – do Mitropolita Amfilohija. Sad me onaj Krivomozgić proglasio za okupatora Cetinjskog manastira, i to sa Lovćena. Otišao gore da se ruga Svetom Petru Drugom, Lovćenskom Tajnovidcu, da pored njegovih moštiju priča takve sulude besmislice misleći da tako služi Bogu i ovoj državi“, kazao je Vladika Amfilohije.

(Fakti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …