Home / U FOKUSU / „Ubistvom u Zvorniku počeo je planirani napad za uništenje Republike Srpske!“

„Ubistvom u Zvorniku počeo je planirani napad za uništenje Republike Srpske!“

Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je teroristički napad u Zvorniku direktan napad na Republiku Srpsku i njeno postojanje.

LAZANSKI

“Može se reći da je ovo na određeni način očekivano. BiH nije raščistila sa pojavom i fenomenom vehabija. Dakle, ono što je ušlo za vrijeme građanskog rata u BiH – kada je riječ o islamskim džihad ratnicima – nije otišlo, ostalo je i odomaćilo se”, izjavio je Lazanski.

Prema njegovim riječima, ideološki faktor u smislu radikalnog islama učinio je svoje.

“S druge strane, naravno, uticaj i ovih koji su bili na ratištima u Siriji, Libiji i tako dalje, verovatno ima nekih elemenata, ali još u ovom času ne znamo koja je okolina te osobe koja je izvršila teroristički napad”, naveo je Lazanski.

On je rekao da je činjenica da je napadač birao baš policijsku stanicu kao simbol vlasti Republike Srpske, jer je policija i dalje entitetska.

“Nije slučajno što je on ovo uradio baš u policijskoj stanici u Zvorniku, a ni lokacija nije slučajna zato što su Zvornik i reka Drina granica prema Srbiji”, konstatovao je Lazanski.

On je ocijenio da sve to ukazuje da je pozadina napada mnogo ozbiljnija nego što se to čini na prvi pogled.

“Ovde nije reč o pojedinačnom nego o pojavnom aktu terorizma i u suštini je pozadina mnogo ozbiljnija. Ovaj slučaj pokazuje totalni nedostatak koordinacije između obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi na relaciji Sarajevo – Banjaluka”, rekao je Lazanski.

On je dodao da Sarajevo ima vjerovatno najveći broj dosijea potencijalnih terorista na prostorima BiH.

“Pitanje je zašto ne distribuišu profile ličnosti koje mogu takve akte da naprave. Očito je da su službe bezbednosti na nivou cele BiH podbacile. E sad, neka vide kako preventivno delovati da se to ne ponovi”, kaža Lazanski.

On je povukao paralelu između nedavnih događaja u Makedoniji, gdje je takođe napadnuta policijska stanica, i ovog napada, i zaključio da ta dešavanja nisu nimalo slučajna.

“Da li smo na pragu neke nove faze sukobljavanja i turbulencija na ovom delu Balkana – videćemo. U svakom slučaju, ovo jeste direktan napad na Republiku Srpsku i njeno postojanje”, naglasio je Lazanski.

(Srna)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …