Home / TEMA DANA / POZNATI GEOPOLITIČAR PORUČUJE: „Krenuli su svim silama na Putina! TREĆI SVETSKI RAT JE BLIŽI NEGO IKAD!“

POZNATI GEOPOLITIČAR PORUČUJE: „Krenuli su svim silama na Putina! TREĆI SVETSKI RAT JE BLIŽI NEGO IKAD!“

Globalna „oluja“ stiže kroz sukob interesa Rusije i Sjedinjenih Država, koji matematički i precizno vode do rata epskih dimenzija ili, u najboljem slučaju, do mnogo manjih ratova.

Da li će Egejsko more biti jedno od tih mesta? Ozbirom da je u Sredozemnom i Egejskom moru, ono što ujedinjuju Rusiju i Tursku, istovremeno ono što ih odvaja od SAD i Turske? Hoće li Balkan ostati ovakav kakav je, ili ćemo tu videti rat i komadanje teritorije?

Ruski analitičari predviđaju crne dane, naročito nakon Putinove prezentacije novog arsenala.

Rusija se vratila zauvek, i poziva na novu definiciju oblasti uticaja, što je nešto što SAD i NATO ne prihvataju.

Nedavni britanski diplomatski potez nikako nije izolovan slučaj, kaže geopolitički analitičar Fil Batler, govoreći o rastućem pritisku Zapada na Rusiju poslednjih godina.

Sudeći po nivou zapadnih i istočnih podela, Treći svetski rat je sada bliži nego ikad, još od krize iz 1962. godine i ruskih raketa na Kubi.

Retorika premijerke Tereze Mej u britanskom parlamentu, gde je iznosila teške optužbe protiv Moskve po pitanju incidenta sa bivšim špijunom Sergejem Skripaljom, podseća na kubansku krizu 1960-ih godina, kaže geopolitički analitičar Fil Batler.

– Gledajući u Trampovu očiglednu volju za rat protiv Rusije, naročito nakon imenovanja Džona Boltona za savetnika za nacionalnu bezbednost, slika se ne čini dobrom – kaže on.

– Nivo agresije se podigao. Siguran sam da je to ono što je podstaklo Putina kada je upozorio planetu na razarajuće oružje Rusije. Kremlj svakako zna više od svih nas. Ali Treći svetski rat je bliži nego ikad – rekao je geopolitički analitičar.

Nakon trovanja bivšeg ruskog “dvostrukog“ agenta, britanska premijerka je požurila da pokaže na Rusiju, iako je istraga o ovom slučaju daleko od završetka.

Pored zasustavljanja diplomatskih odnosa na visokom nivou sa Moskvom i proterivanja 23 ruskih diplomata iz Velike Britanije, britansko rukovodstvo je pozvalo SAD i evropske zemlje da slede njihove korake.

Kao rezultat toga, Bela kuća je rekla da su 23 zemlje pristale da proteraju ruske diplomate, od ukupno 137.

Međutim, 11 država članica EU, tj. Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Grčka, Irska, Luksemburg, Malta, Portugalija, Slovačka i Slovenija, nisu pokazale “solidarnost“ sa Londonom i odbile su da proteraju ruske diplomate.

Prema rečima Batlera, nedavne diplomatske poteze ne bismo trebali posmatrati kao izolovan slučaj “jer je zapravo Zapad pokrenuo napad velikih razmera na svim frontovima protiv Rusije i predsednika Vladimira Putina.“

– Velika Britanija i parodija o hemijskm oružju su samo deo plana koji uključuje obimne sajber napade, društvene i političke napade, manipulaciju medijima, i stvarnu strategiju i taktike – rekao je geopolitički analitičar.

– Uzmite, na primer, kampanju protiv Gaze, izraelske napade i prusustvo Hezbolaha. Pogledajte ceo spektar i videćete na šta mislim – zaključuje on.

Analitičar je napomenuo da izgleda da London i njegovi saveznici pokušavaju da “mnogo ptica ubiju kamenom“: da bojkotuju Rusiju koja je domaćin Svetskog prvenstva, podriju Severni tok 2 i izvrše pritisak na vojnu koaliciju Rusije i Sirije, koja uspešno napreduju u istočnoj Guti.

S druge strane, sekretar za odbranu Gavin Vilijamson, najavio je da je Velika Britanija spremna da preduzme akciju protiv ruske imovine sumnjivog porekla, prema nedavno usvojenom zakonu.

Sve ovo, i mnogo toga drugog, dokazuje da je Putin tačno znao šta je govorio kada je govorio o rukom nuklearnom arsenalu.. da Zapad i čitava planeta znaju tačno šta dolazi.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …