Home / TEMA DANA / NE PIŠE NAM SE DOBRO: NEMCI POSLALI SUROVU PORUKU VUČIĆU…

NE PIŠE NAM SE DOBRO: NEMCI POSLALI SUROVU PORUKU VUČIĆU…

Berlin smatra da Srbija ima problem u spoljnoj politici. Ulazak u Uniju samo sa jasnim međama, poruka iz Nemačke.

Nemački poslanici smatraju da Srbija ne može da sedi na dve stolice

Kosovsko pitanje nije najveća prepreka za Srbiju na stazi koja je vodi ka evropskoj porodici. Od definisanja srpske granice, Nemcima se kao veći izazov čini odnos naše zemlje prema Rusiji.

Poslanik CDU u Bundestagu Trostran Fraj tako ukazuje na to da je najveći problem Srbije u njenim evrointegracijama – spoljna politika i, u našem konkretnom slučaju, odnosi sa Rusijom.

– Bitna je saradnja unutar EU u pogledu bezbednosti i važno je da Unija sve više nastupa zajedno prema drugim državama. U spoljnopolitičkom pogledu nije moguće sedeti na dve stolice.

To je jedna od odlučujućih tačaka – preneo je Fraj delegaciji srpskih novinara koja je boravila u Berlinu, napominjući da je na kraju integracija svakako potrebno i rešenje problema između Srbije i Kosova.

I Milan Nič, saradnik Centra „Robert Boš“ za centralnu i istočnu Evropu, kaže da, kao i sve druge države kandidati, i Srbija mora da se pridruži spoljnoj politici Evropske unije, ne samo u određivanju prema Rusiji, već i prema svim drugim velikim silama.

– Ako Beograd kaže da mora da bude poseban slučaj, onda je to signal da ako uđe u EU neće poštovati zajedničku politiku – kaže nam on, i dodaje da bilo koja država koja ulazi u EU pred pristupanje mora da definiše svoju teritoriju.

Kipar je bio izuzetak i primer da takva situacija ne funkcioniše.

Pošto se opekla sa Kiprom, Evropa u društvo svojih članica više ne želi da unosi probleme sa granicama.

I ovo je, reklo bi se, jedinstven stav nemačke javnosti, bez obzira na to ko vam je sagovornik – poslanik Hrišćansko-demokratske unije (CDU), njegov kolega član Bundestaga iz redova Socijaldemokratske partije (SPD) ili nevladin sektor.

Stolica u Ujedinjenim nacijama

OD sagovornika nismo čuli šta bi u praksi moglo da bude rešenje pitanja Srbije i Kosova.

Nezvanična procena dela nemačkog nevladinog sektora jeste da se od Srbije neće tražiti priznavanje Kosova, ali hoće prihvatanje „de fakto“ situacije na terenu. I svakako – stolica u Ujedinjenim nacijama.

Josip Juratović, poslanik SPD u Bundestagu, uverava nas da Nemačka želi da ubrza proces pristupanja čitavog regiona u EU. Ali ne po svaku cenu.

– Ne može se bez dobrosusedskih odnosa. Te probleme ne možemo unositi u EU – jasan je Juratović. – Zato pitanje granica mora biti rešeno.

Čuo sam tu tezu, da bi problem Srbije i Kosova mogao biti rešen poput Istočne i Zapadne Nemačke. Mi o tome nismo diskutovali.

Ta teza je jedna od mogućnosti, ali je moraju prihvatiti i Srbija i Kosovo.

To mora biti neka vrsta dogovora. Srbija ne mora da se odrekne Rusije, ni mi se ne odričemo. Gajimo nadu da će se tamo formirati sistem koji će poštovati sva ljudska prava.

Mi tražimo u Rusiji partnera, i normalno je da će i Srbija imati pravo na to.

(Novosti.rs)

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …