Home / TEMA DANA / PREDRATNO STANJE: MAKEDONIJA POSTAJE NOVA UKRAJINA?!

PREDRATNO STANJE: MAKEDONIJA POSTAJE NOVA UKRAJINA?!

Stanje u Makedoniji, nakon što je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev počeo sa objavljivanjem kompromitujućeg materijala o nelegalnom prisluškivanju je zabrinjavajuće, ocenjuju analitičari koji smatraju da bi ta država uskoro mogla biti dovedena na ivicu provalije.

ukrajina vojska

Oni ne isključuju ni ukrajinski scenario, te je zato, kažu, u rešavanje aktuelne krize neophodno uključivanje međunarodnih faktora.

„Ima mnogo skandala sadašnje vlasti zbog kojih bi građani mogli da krenu u proteste koji bi narednih meseci mogli da dovedu zemlju na ivicu provalije i neviđenog haosa. Mislim da bi posledice ove krize mogle da budu daleko manje ukoliko se međunarodni faktor ozbiljno uključi rešavanje krize, jer ćemo u protivnom biti svedoci događanja koja bi mogla da se porede samo sa onim što se dešava u Ukrajini“, izjavio je novinar Bekim Buci, preneli su makedonski mediji.

Buci, naime, smatra da makedonske partije nisu u stanju da se oslobode nacionalističkih stavova iz prošlosti i da prihvate realnost.
„Još od dolaska Nikole Gruevskog na vlast 2006. međuetnički odnosi su stalno na ivici pucanja. Premijerova nacionalistička politika je dovela do toga da se međuetnički odnosi između Albanaca i makedonaca vidno pogoršavaju“, kaže Buci.

On je rekao da je Gruevski vodeći računa samo o pobedi svoje partije VMRO-DPMNE i o svom ličnom rejtingu, doveo zemlju u delikatnu i opasnu situaciju pošto je uništio međuetničke odnose koji su bili noseći stubovi koji su održavali u životu Makedoniju.

Tim odnosima nimalo nije doprineo Zaev koji je u poslednje vreme počeo da objavljuje dokaze o umešanosti makedonskih politicara u korupciju i organizovani kriminal, a ukoliko, kako se najavljuje, bude objavio i dokaze za slučaj „Monstrumi“ o ubistvu petorice Makedonaca to bi mogla da bude polazna tačka za destabilizaciju zemlje, rekao je Buci.

ukrajina- svestenik- pop 2

Po njegovim rečima, ako se potvrdi sadržaj Zaevljevog materijala, onda bi moglo da dođe do reagovanja ne samo Albanaca nego i samih Makedonaca. Zbog toga je i u ovom slucaju kao i ranije stabilnost Makedonije u rukama stranaca.

Mogućnost međuetničkog rata u Makedoniji nije isključio ni politički ekspert Arsim Sinani, koji smatra da političari zapravo pokušavaju da prikažu da je stanje u Makedonij skoro pa ratno.

0878746574

„Makedonija nije na pragu međuetničkog sukoba već je u ratu za demokrtiju i slobodu izražavanja. Ona se realno suočava sa starim jugoslovenskim i evropskim konceptom, dok političke partije makedonsko – albanske odnose koriste da bi se održale na vlasti. Sadašnja vlast je u moralnoj krizi i zbog toga joj je potrebna kriza u međuetničkim odnosima kako bi preživela“, ocenio je Sinani.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …