Home / AKTUELNO / ALARM! Dolaze nove poplave i klizišta- Udar u nedelju kada će se iznad Srbije sručiti 40l kiše po metru!

ALARM! Dolaze nove poplave i klizišta- Udar u nedelju kada će se iznad Srbije sručiti 40l kiše po metru!

April će Srbiji doneti pljuskove, a prvi veći pljusak nas očekuje u nedelju, kada će biti proglašen drugi stepen upozorenja od poplava.

poplava- voda

Tada će se izliti nekoliko reka širom Srbije, a i mogućnost od novih klizišta će biti znatno veća.

– Već u subotu će početi padavine, ali udarni dan će biti nedelja, kada će naročito na jugu i u pojedinim krajevima centralne Srbije za 24 sata pasti i do 40 litara po metru. To upućuje sve na dodatni oprez – kaže Goran Mihajlović iz RHMZ, koji je dodao da će u Beogradu za predstojeći vikend pasti i do 20 litara po metru kvadratnom.

Porast vodostaja prognoziran je na Kolubari, Ljigu, Tamnavi, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Toplici, Zapadnoj i Južnoj Moravi, a već je izvesno da će se te reke u nekom momentu i izliti iz svojih korita. Ipak, meteorolozi smatraju da nema mesta panici jer će padavine biti daleko manje od onih koje su Srbiju pogodile u maju protekle godine.

poplava02

– Može biti problema u područjima gde je visoka vlažnost zemljišta, posebno u okolini Kraljeva. S obzirom na to da se ne očekuje pad nivoa reka do udara u nedelju, može doći i do izlivanja reka. Očekuje se proglašenje upozorenja drugog stepena, a moguće je i da će se pokrenuti nova klizišta – kažu u zavodu.

(Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …